709 recepten met linzen
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn. Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking! + lees meer3 uien (gesnipperd) 3 el olie 1 schaaltje kalkoenfiletreepjes (ca. 250 g) 1 blik linzen (400 g) 2 appels 1 cm verse gemberwortel (fijngehakt) 400 ml kokosmelk 750 ml kippenbouillon (van tablet)1. In soeppan ui e... bekijk recept »
2 el Frutesse Maestrichter stroop 2 el olijfolie 80 g rodekool 3 el rodewijnazijn 4 sneden Goudeerlijk volkorenbrood 400 g fijne linzen (blik) 3 takjes tijm (bakje 20 g) 100 g verse Hollandse geitenkaas naturel 1 snufje zout 1 snufje peper1.... bekijk recept »
200 g bloem ( extra om te bestuiven) 75 g bruine basterdsuiker 75 g koude boter (in blokjes) 3 eieren 1 pak gedroogde linzen (of -bonen (steunvulling, 500 g)) 150 g witte basterdsuiker 1 bakje amandelschaafsel (55 g) ... bekijk recept »
1 el olijfolie 1 goudsalami ((worst 250 g), in blokjes) 1 ui (fijngesnipperd) 1 blik tomatenblokjes (400 g) 2 blikken linzen ((a 400 g), uitgelekt) 1 voordeelzak eikenbladsla (melange (200 g)) 3 el sladressing blu... bekijk recept »
2 teentjes knoflook 8 jeneverbessen 3 theelepels gedroogde tijm 2 theelepels grof zeezout (versgemalen) zwarte peper 4 eetlepels olijfolie 4 ribkarbonades (a ca. 150 g) 1 ui 1 kleine winterwortel 1 rode paprika 3 bosuitjes ... bekijk recept »
1 spaghettipompoen van ong. 1,8 kg 480 g gekookte linzen (uit blik, uitgelekt gewicht) 3 eetlepels olijfolie met look 4 eetlepels olijfolie 5 eetlepels citroensap 2 eetlepels verse oregano 1 eetlepel verse tijm peper en zout1. Doe de spaghettipompo... bekijk recept »
200 g groene linzen uit Puy 2 eetlepels het sap van één limoen 1 klein zakje rucola (50 g) 0,5 koffielepel komijnpoeder 3 lente-uitjes 0,5 bosje platte peterselie 1 rijpe avocado sap van ½ citroen 0,5 koffielepel sterk paprikapoeder 3 takje... bekijk recept »
1 ciabatta afbakbrood 800 g linzen (blik à 400 g) 250 g cherrytomaten 250 g kastanjechampignons 2 el olijfolie 100 g eikenbladslamelange 150 g gorgonzola 8 el vinaigrette (basilico)1. Bak de ciabatta af volgens de aanwijzingen... bekijk recept »
300 g basmatirijst 3 uien 1 zak paprika's rood, groen en geel (3 stuks) 3 eetlepels zonnebloemolie 2 blikken gekookte linzen (a 400 g) 1 pot Indiase currysaus (400 ml)1. Rijst volgens gebruiksaanwijzing koken. Uien pellen en ... bekijk recept »
1 grote zoete aardappel 4 middelgrote tomaten 1 ui 2 teentjes knoflook 2 limoenen (het sap) enkele takjes rozemarijn 1 takje tijm 0,5 koffielepel komijn 0,5 koffielepel kurkuma 200 g linzen (uit blik) 200 g kikkererwten (bokaal) 1 eetlepel tomatenpur... bekijk recept »