Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofstamppot met geitenkaas en spekjes

750 gram kruimige aardappels geschild4 stronkjes witlof (ca. 400 g)100 milliliter melknootmuskaat200 gram zachte geitenkaas grof verkruimeld of in blokjes200 gram magere gerookte spekblokjes1. Kook de aardappels in water met zout in 20 minuten gaar. ... bekijk recept »

Rollade met honing-mosterdsaus

1 schouderrollade (750 gram)50 gram boter200 milliliter vleesfond of -bouillon2 eetlepel honing1 theelepel gedroogde rozemarijneetlepel gehakte verse rozemarijn1 eetlepel grove mosterd1 keukenpapier1 blaadje aluminiumfolie1. Dep de rollade droog met ... bekijk recept »

Fricandeau met appel-kaneelvulling

1 appel geschild, in kleine blokjes1 eetlepel kaneelpoeder50 gram blanke rozijnen750 gram fricandeau50 gram boter100 milliliter appelsap of witte wijn1 keukengaren1 keukenpapier1 aluminiumfolie1. Meng de appelblokjes met de kaneel en rozijnen. Snijd ... bekijk recept »

Kabeljauw met cranberrytijmtopping

400 gram diepvrieskabeljauwfilet ontdooid150 gram cranberry's2 eetlepels honing1 eetlepel verse tijmblaadjes2 teentje knoflook gepeld125 gram boterkeukenpapier1. Dep de vis droog met keukenpapier. Pureer de cranberry’s, citroenrasp, honing, tijm,... bekijk recept »

Pasta met spekjes en prei

3 eetlepels olijfolie2 teentjes knoflook, geplet200 gram magere gerookte spekblokjes500 gram prei, in ringen3 tomaten300 gram pasta (penne of fusilli)100 gram kruidenroomkaas1. Verhit de olijfolie en bak hierin de knoflook en spekblokjes. Schep de sp... bekijk recept »

Witlofsalade met blauwe kaas

4 Stronkjes Witlof (ca 400 gram)100 gram blauwe kaas (roquefort of Danish blue) grof verkruimeld50 gram walnoten2 peren geschild, in plakjes1 eetlepel mosterd3 eetlepels olijfolie1 eetlepel honingscheutje balsamico- of wittewijnazijn1. Snijd eventuee... bekijk recept »

Witlofsalade met blauwe kaas

4 stronkjes witlof (ca. 400 gr)50 g walnoten100 gr blauwe kaas (roquefort of Danish blue), grof verkruimeld2 peren, geschild, in plakjesVoor de dressing:1/2 eetl. mosterd1 eetl. balsamico- of wittewijnazijn3 eetl. olijfolie1 eetl. honing1. Snijd ... bekijk recept »

Witlofschuitjes met Hollandse garnalen

150 gram Hollandse garnalen 2 stronkjes witlof 1 bekertje zure room (125 ml) 1 eetlepel ketchup 1 eetlepel mayonaise 1 rode ui dille zout en peperMaak de witlofblaadjes los en was de blaadjes. Snijd de rode ui in kleine stukjes. Snijd de dille fijn. ... bekijk recept »

Notenpate Op Witlofsalade Met Sjalottencompote

5 el blanke rozijnen 500 gr sjalotjes 50 gr boter 1 el suiker 1,5 dl kippenbouillon 1 laurierblad 250 gr witlof 1 el frambozenazijn 2 el olijfolie versgemalen peper 6 plakjes (a 75 gram per stuk) notenpate Versieren: noten sterfruit Wel de rozijnen i... bekijk recept »

Witlofsoep

375 gr witlof 1 ui 1 el olijfolie 250 gr tomaten 7,5 dl bouillon 2 eierdooiers 1,25 dl room 100 gr ham gemalen foelie tijm Verhit de olijfolie in de pan. Als dat heet genoeg is fruit dan het uitje erin. Bak de witlofreepjes mee. Voeg toe: bouillon, t... bekijk recept »

Pagina 97 van 100