Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Kipfilet met kruidenkaas en rauwe ham

4 aardappelen, geschild, in partjes of dikke plakken4 kipfilets100 g kruidenroomkaas2 eetl. rode pesto of tapenade8 plakken rauwe ham2 eetl. olijfolie2 struikjes witlof, in smalle reepjes1 appel, geschild, in stukjes6 eetl. slasaus1 eetl. honingzoutp... bekijk recept »

Oosters gemarineerde hamlapjes

400 g hamlappen, in repen3 eetl. arachide- of zonnebloemolie1 rode ui, in ringen200 g bospeen of 1 kleine winterwortel, in repen200 g sugarsnaps2 struikjes witlof, in repen2 eetl. gehakte koriander (vers of diepvries)voor de marinade:2 teentjes knofl... bekijk recept »

Lasagna van gerookte zalm met gorgonzola

24 lasagnavellen, voorgekookt 8 sneden gerookte zalm 2 kleine courgetten 1 kg witloof 1 pot mascarpone 400 gr gorgonzola 1 potje verse basilicum 1/4 liter room olijfolie 1 el solo vloeibaar 1. Verwarm de oven voor op 180°.2. Was de courgette e... bekijk recept »

Heerlijke frisse witlofsalade

3 stronk witlof 1 Elstar appel 150 gr witte druiven 1/2 komkommer 150 gr licht belegen kaas 75 gr walnoten in grove stukken 1 sjalotje croutons van 4 sneetjes witbrood VOOR DE DRESSING sap van 1 citroen 1 èl suiker 1 tl mosterd 1/2 dl olij... bekijk recept »

Eendenborst met honing-rode wijnsaus

3 st eendeborsten 1 klontje boter 2 glazen rode wijn 500 gr gesnipperde sjalotjes 4 dl bruine fond(jus) 2 eetlepels honing 16 kleine stronkjes witoloof 8 halve perziken uit blik 1 klein blikje veenbesjes of half bokaal veenbessenconfituur 1 beetje ... bekijk recept »

Salade van gerookte makreel

1 makreel (gerookte) 4 trostomaatjes 1 avocado 0.5 teentje knoflook sap van 1/2 citroen Bertolli extra vierge olijfolie 3 stronkjes witlof ravigotesaus 1. Ontdoe de makreel van kop, vel en graatjes. Snijd het visvlees in kleine stukjes. 2. Kru... bekijk recept »

Witloofgratin met ham

12 stronken witloof 1 Knorr Bouillonketeltje Groenten 24 sneden ham 1 zakje Knorr Witte Saus 150 ml melk 100 ml light room 75 g geraspte kaas (Emmentaler of Goudse) 750 g aardappelen 1. Spoel de witloof stronkjes af en kook in ruim water met het... bekijk recept »

Kerrie-lofsoep met spekjes en stukjes appel

200 gram witlof1 appel (bijvoorbeeld Jonagold)50 gram magere, gerookte spekblokjes20 gram boter20 gram bloem3/4 liter kippenbouillon1 à 2 eetlepels kerriepoederzout1. Verwijder de buitenste bladen van de struikjes witlof. Snijd een stuk van de onder... bekijk recept »

Sinaasappelvinaigrette

1. Schil 1 sinaasappel dik en snijd de partjes uit de vliesjes. Roer een dressing van 1 theelepel geraspte sinaasappelschil en het sap van 1 sinaasappel, 1 eetlepel honing, 4 eetlepels olijfolie en versgemalen peper of cayennepeper. Meng er 1 eetlepe... bekijk recept »

Kip Dragon met Rösti

2 wortelen 1 krop sla 2 bundeltjes witlof 3 grote aardappelen 1 grote ui 1 ei (losgeklopt) 1 blikje tomatenpuree 100 ml (à150 ml) halfvolle melk 2 kippenfilets (in blokjes snijden) 100 gr hamreepjes 25 gr boter scheutje olijfolie 2 el honing ... bekijk recept »

Pagina 92 van 100