1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer2 flinke varkenshaasjeszoutpeper21/2 dl rode wijn2 dl rode port5 jeneverbessengekneusd2 laurierblaadjes40 g boter2 dl wildfond1 dl slagroom250 g cantharellenkoude klontjes boter. Voorbereiding Varkenshaasjes inwrijven met zout en versgemalen peper. I... bekijk recept »
2 paprika′srode 1 bouquet garni 1 tomaat 2 kreeftenversegekookte 3 dl. water 0.5 bosje bieslookverse 1 dl. wijnwitte 1 dl. vinaigrette 2 struiken witlof 4 teentjes knoflook Arachideolie Het vocht zeven en in laten koken tot er nog onge... bekijk recept »
Zakje gemengde sla? rijpe avocadoframbozenazijnnotenoliemaisoliefijne mosterdhoning? bakje tuinkers1 struikje witlof1 bosje waterkers4 plakjes gerookt ontbijtspek30 gram amandelschaafsel150 gram rijpe boerenbrie Pluk van 8 takjes waterkers de blaadje... bekijk recept »
250 g ricotta 2 eetlepels slagroom 1 eetlepel tijm 4 eetlepels olijfolie extra vièrge 3 sjalotten, gesnipperd 1 eetlepel rode-wijnazijn 1 theelepel Dijon mosterd 100 g gerookte kipfilet, fijngesneden 2 bospeentjes, geraspt 2 struikjes witlof 1 zak ve... bekijk recept »
2 struikjes witlof 250 g basmatirijst 1 kippenbouillontablet 300 g kipfilet 1/2 theel. paprikapoeder 1/2 theel. kerriepoeder 3 eetl. olijfolie 150 g prei 1 appel 2 bananen 2 eetl. geschaafde amandelen voor de dressing: 1 dl sinaasappelsap 4 eetl. zo... bekijk recept »
2 struikjes witlof 250 g basmatirijst 1 kippenbouillontablet 300 g kipfilet 1/2 theel. paprikapoeder 1/2 theel. kerriepoeder 3 eetl. olijfolie 150 g prei 1 appel 2 bananen 2 eetl. geschaafde amandelen voor de dressing: 1 dl sinaasappelsap 4 eetl. zo... bekijk recept »
2 struikjes witlof 250 g basmatirijst 1 kippenbouillontablet 300 g kipfilet 1/2 theel. paprikapoeder 1/2 theel. kerriepoeder 3 eetl. olijfolie 150 g prei 1 appel 2 bananen 2 eetl. geschaafde amandelen voor de dressing: 1 dl sinaasappelsap 4 eetl. zo... bekijk recept »
Voor de taartbodem 250 gr gezeefde bloem 125 gr lauw water 20 gr gist 15 gr soja olie 15 gr boter 5 gr zout Voor de vulling 1 teentje look, gehakt of geperst 8 scampi's (medium) Boter Sambal 1 struikje witlof, in stukjes van 1/2 cm 1 mooi blaadje rod... bekijk recept »
4 zeetongen 1 ui 1 seldertakje Boter 16 rauwe langoustines 4 dl Riesling wijn 1 kruidentuiltje (peterselie, tijm en laurier) 5 peperbolletjes 6 dl room 8 witlofstronken Scheutje citroensap 250 g gepelde garnalen 4 el gehakte peterselie 2 citroenen No... bekijk recept »
1 eetl. mosterd2 eetl. wittewijnazijn4 eetl. zonnebloem- of milde olijfolie1 theel. honingzoutversgemalen peper2 kropjes kleintje sla1 stronkje witlof1 elstar appel, gewassen en in plakjes6 sneetjes witbrood, zonder korsten100 g geraspte Gruyè... bekijk recept »