1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer4 struiken witlof 2 grote sinaasappels 1 zakje walnoten ((50 g), grof gehakt) 5 el olijfolie extra vierge 2 el wittewijnazijn 1 teen knoflook (geperst) chilipeper (molen 26 g)1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en ... bekijk recept »
4 schouderkarbonades 60 g boter 1 sinaasappel 2 eetlepels mosterd 2 zakken aardappelpartjes met schil (a 450 g, diepvries) 6 struikjes witlof (ca. 750 g) 2 theelepels suiker1. Frituurolie verhitten tot 180 °C. Karbonades bestroo... bekijk recept »
1 zakje garneeramandelen (55 g) 2 rode grapefruit 1/2 tl vanillesuiker 1/2 tl gemalen kurkuma (koenjit) 4 tl (witte) balsamicoazijn 10 el olijfolie extra vierge bakje verse bieslook ((a 25 g), fijngesneden) 6 plakken serranoha... bekijk recept »
750 g witlof 50 g roomboter 100 ml sinaasappelsap 50 ml honing 100 g zachte geitenkaas naturel 1 pakje bladerdeeg (450 g diepvries) 1 ei 40 g rucola 8 zongedroogde tomaatjes in olie (pot) 1 dichte taart- of tarte tatinvorm (24-26 cm ø... bekijk recept »
1 kg aardappelen (vastkokend, geschild) 2 el olijfolie 2 x 2 stuks lekkerbekjes (pak 3 stuks, diepvries) 700 g witlof 4 mandarijnen 1 kleine rode ui (in dunne ringen) 3 el halfvolle slasaus (fles 500 ml) 1 tl gedroog... bekijk recept »
1 zak fijne aardappeltjes (450 g) 2 maal 2 struikjes witlof 1 sinaasappel 50 g boter 1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker 2 tartaartjes 50 g blauwaderkaas (bijv. Castello Blue) 1 eetlepel bieslook (fijngeknipt)1. Aardapp... bekijk recept »
250 g krielaardappeltjes in de schil zeezout 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel citroensap 2 theelepels grove mosterd versgemalen zwarte peper 12 kleine zoetzure augurken 1 bosuitje 2 smalle struikjes witlof 4 plakken Ardennerham1. Ov... bekijk recept »
1 eetlepel citroensap 1 eetlepel cocktailsaus 1 grote clementine (125 g) 1 kleine gekookte kreeft (ong 450 g) 1 kleine stronk witlof (50 g) 100 g verse kaas zout en peper1. Pel de clementine, verwijder de witte pelletjes en snij de partjes in kleine ... bekijk recept »
1 duopak aardappelschijfjes (700 g) 1 teen knoflook (gehalveerd) 1 beker slagroom ( (250 ml)) 1 citroen 1 pak koolvisfilet (graatvrij (400 g, diepvries), ontdooid) 400 g tomaten (in plakjes) 400 g witlof (in ... bekijk recept »
1 rol bladerdeeg (koelvers) 125 g crème fraîche 1 kleine knolselderij 3 stronken witlof 150 g gorgonzola 2 handperen 50 g walnoten1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Rol het bladerdeeg met het bakpapier uit over een bakplaat. Verdeel ... bekijk recept »