1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer1 bakje paddestoelenmelange (200 g) 8 struikjes witlof 2 sjalotten (gesnipperd) 2 eetlepels olie 250 g casselerrib (vleeswaren) 800 g aardappels ((Lady Christl, zak a 3 kg), geschild) 1 zakje bechamelsaus (pak a 2... bekijk recept »
1 ei 1 el mosterd 1 el rodewijnazijn 2 el zonnebloemolie 1 kleine zure augurk (potje 340 g) 2 haringen (duopak Hollandse Nieuwe met gesnipperde ui) 3 el platte peterselie (fijngesneden) 1 stronk witlof1. Kook het ei in 8 ... bekijk recept »
100 g boter 2 takjes tijm 90 g sesamzaad 150 g poedersuiker 1 mespunt zout ½ dl sinaasappelsap 50 g bloem ½ dl wittewijnazijn ½ el dijonmosterd ½ el mayonaise 2 dl olijfolie ½ dl walnootolie ½ kro... bekijk recept »
1 blikje deeg voor (knoflook-broodjes (340 g)) 1 bakje gekookte mosselvlees (150 g) 600 g witlof 1 citroen 2 tenen knoflook 1 zoete puntpaprika 2 takjes verse peterselie (zakje a 30 g) 3 theelepels suiker 4 eetlepels ol... bekijk recept »
4 stronken witlof 50 g boter 3 el rietsuiker 2 peren (bijv. doyenne du comice) 100 g walnoten 200 g Hollandse blauwaderkaas1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Ver... bekijk recept »
2 el olijfolie 1 ui 400 g stronkjes witlof 2 tl knoflook 7,5 dl heet water 2 groentebouillontabletten 2 el geschaafde amandelen 100 g geitenkaas 2 el dille 1 staafmixer1. Verhit de olie in een diepe pan en bak de ui 3 min. op een laag vuur. ... bekijk recept »
4 ribkarbonades 50 g boter 2 kleine appels 100 g gerookte spekreepjes (duobakje a 200 g) 1 ui (fijngesneden) 4 eetlepels mosterd (grove) 30 g paneermeel1. Oven voorverwarmen op 175 °C. Karbonades droogdeppen en met zout en ... bekijk recept »
2 struikjes witlof 1 el boter 1 zak romige mosterdsoep (400 ml) 4 soepstengels met sesam1. Witlof in lengte in flinterdunne reepjes snijden. Witlof wassen en droogdeppen. In koekenpan boter smelten en witlof in 3 min. beetgaar bakken, tot ... bekijk recept »
1 sjalot 15 g boter 3 laurierblaadjes 3 kruidnagels 1 kaneelstokje 3 kardemompeulen 300 ml verse sinaasappelsap 1 tl suiker 4 stronken witlof 300 ml groentebouillon (van tablet) 8 plakjes ontbijtspek 4 takjes tijm 2 el olijfol... bekijk recept »
500 g witlof 1 eetlepel olijfolie 1 rode peper (fijngesneden) 4 eieren 50 ml melk 1 zakje verse peterselie (30 g) 1 schaaltje Hollandse geitenkaas (geraspt (175 g)) 1 zak rucola slamelange (75 g) 1 brood (onge... bekijk recept »