1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer1 sjalotje ¾ eetlepel boter of margarine 1 dl gevogeltefond (pot à 380 ml AH) 1 dl Ruby port 2 eetlepels gembersiroop zout peper 1 tamme eendenborst met vel 3 plakjes ontbijtspek 1 struikje witlof ½ theelepel poeder... bekijk recept »
20 blaadjes witlof (ca.3 stronkjes) 140 g geitenkaas (bijv. Bettine Blanc 50) 2 takjes tijm (blaadjes gerist) peper (versgemalen) 2 el vloeibare honing 3 el pijnboompitten 1½ eetlepel olie1. Verwarm de grill voor ... bekijk recept »
2 el sinaasappelmarmelade ½ el balsamicoazijn 1 dl droge witte wijn 1 zakje hazelnoten 1 struik witlof 2 zakjes rucolaslamelange 200 g La Grande Hirondelle1. Breng in steelpan marmelade, azijn en wijn al roerend aan de kook en laat ... bekijk recept »
1 zakje Maggi mix voor ovenschotel witlof crŠmesaus (61 g) 25 g roomboter 500 g witlof 700 g aardappelschijfjes (duopak) 125 g gerookte beenham (vleeswaren) 150 ml kookroom light (flesje 250 ml) 1 ei 1 rode paprika 175 g geraspte jong ... bekijk recept »
800 g aardappelen 8 stronken witlof 13 g verse bieslook (zakje à 25 g) 200 ml room culinair light (pakje) 150 g gemalen belegen kaas 200 g achterham1. Schil de aardappelen, halveer ze en kook in 20 min. beetgaar. Snijd de onderkan... bekijk recept »
4 struiken witlof 2 el olijfolie 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 bakje champignons (250 g) 1 tl gedroogde tijm 4 el balsamicoazijn1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidde... bekijk recept »
4 struiken witlof 125 g ontbijtspek 1 ui 1 knoflook 2 el olijfolie 1 tl gedroogde oregano1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof doormidden. Verwijder de harde kern. Haal de bladeren los, was en droog ze. Bak het sp... bekijk recept »
600 g kabeljauwfilet 1 snufje zout 1 snufje peper 800 g vastkokende aardappelen (koelvers) 2 el bloem 75 g roomboter 800 g witlof 1 sap van ½ citroen 125 g crème fraîche 1 el grove mosterd 1 el gembersiroop (fles 250 ml)... bekijk recept »
1½ kg kruimige aardappels 1 grote rode ui 750 g witlof 2 grote appels (met rode schil bijv. Royal Gala) 2 eetlepels boter of margarine 3 theelepels kerriepoeder 300 g Leidse kaas oud (stuk) 200 ml crème fraîche zout en ... bekijk recept »
4 el olijfolie 100 g ontbijtspek 500 g knolselderij 300 g witlof 1 el donkerbruine basterdsuiker 25 g bieslook1. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak het ontbijtspek in 3 min. krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. ... bekijk recept »