1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer800 g kipdrumsticks 34 g braadstomen kip Provençaal 25 g boter 600 g aardappelballetjes 2 tenen knoflook 600 g witlof 2 appels (friszoet, bv. Elstar) 4 el yoghurtdressing bieslook1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vouw de braadzak ... bekijk recept »
2 peren 1 el citroensap 4 verse vijgen 6 stengels bleekselderij 2 struikjes witlof 125 ml slagroom 400 g roquefort (kaas) (verbrokkeld) 300 ml melk 2 el maizena 3 el rode port1. Snijd de peren in partjes, verwijder de klokhuize... bekijk recept »
½ brood (pain rustique) ½ bakje verse peterselie ((a 20 g), alleen het blad) ½ bakje verse bieslook (a 25 g) 1 zak spinazie (300 g) 1 bakje amandelschaafsel (55 g) 4 stronken witlof (in de lengte... bekijk recept »
1.2 kg aardappelen (vastkokend) 4 stronken witlof 1 pakje gerookt ontbijtspek (125 g) 150 g boerenkaas (belegen, geraspt) 1 bekertje crème fraîche (125 ml) 1 el Zaanse mosterd (potje 335 g) 1 bakje tuinkers1. Schi... bekijk recept »
150 g belegen Goudse kaas (stukje) 3 struikjes witlof ½ verse ananas 5 el walnotenolie 1½ el witte wijnazijn zout en versgemalen peper 800 g vastkokende aardappels 100 g Parmaham 1 zakje verse bieslook (15 g)1. Kaa... bekijk recept »
4 kabeljauwfilets (à 100 g) olijfolie om in te bakken 75 g geraspte Parmezaanse kaas 0.5 citroen boter 700 g voorgekookte krieltjes 1 teentje knoflook 1 rode peper 8 stronkjes witlof 1 el honing 100 g... bekijk recept »
300 g witte rijst (zak 1 kg) 2 eetlepels kerriepoeder (potje 35 g) 1 schaal kipfilet ((280 g), in blokjes) 2 eetlepels olie 2 uien (gesnipperd) 500 g witlof (in grove stukjes) 1 blik kokosmelk (400 ml) 2 ba... bekijk recept »
2 stronken roodlof 2 stronken witlof 4 el citroenmayonaise 1 el ketchup 1 el whisky 1 mespunt paprika Edelsuss (kruiden, blikje 80 g) 12 saffraandraadjes 1 el heet water 1 mespunt kerrie madras (specerijenmengsel, blikje 80 ... bekijk recept »
4 struiken witlof 1 rode grapefruit 3 el olijfolie extra vierge 1 el rodewijnazijn 1/2 tl suiker 1 sjalot (gesnipperd) 1 bakje walnoten ((60 g), grofgehakt)1. Snijd de onderkant van de stronken witlof en verwijder de harde kern.... bekijk recept »
600 g kabeljauwfilet met huid 1 snufje zout 1 snufje peper 3 el olijfolie 800 g struikjes witlof 100 g roomboter 100 ml honing 75 ml crema di aceto balsamico 250 ml warme saus champignon 80 g smaakboter truffel 2 ingevette ovenschalen1. Sni... bekijk recept »