704 recepten met winterpeen
 De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer
 De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer1 pompoen (van ca. 1,5 kg) 3 eetlepels olijfolie 1 winterpeen(250 g) geschild en in plakken 2 uienfijngesneden 2 tenen knoflookfijngesneden 2 laurierblaadjes 1 tl komijn (djinten) 1 groentebouillontablet tabasco red pepper sauce (flesje 57 ml) 1 beke... bekijk recept »
75 g boter 300 g kipfiletin blokjes 1 uifijngesnipperd 1 kleine winterpeengeschrapt en in kleine blokjes 1 stengel bleekselderijgeschild en in kleine blokjes 300 g risottorijst (zak 500 g) 75 ml droge witte wijn 800 ml kippenbouillon (van tablet) 40 ... bekijk recept »
2 teentjes knoflook ¼ rode peper (zonder zaadjes) 2 el gesneden koriander 2 el verse gember 2 el olijfolie 500 ml kippenbouillon 300 ml kokosmelk 40 ml limoensap ½ courgette ½ winterpeen ½ bosuitje1. Hak de knofl... bekijk recept »
2 eetl zonnebloem-olie 1 cm verse gember, geraspt 1 ui gesnipperd 1 kg winterpeen, in plakjes 1 tn knoflook, fijngesneden 700 ml groente-bouillon van tablet 200 ml kokosmelk 1 sinaasappel uitgeperst1. Verhit de olie in een grote soeppan. 2. Fruit h... bekijk recept »
800 gr aardappelen vastkokend 1 flinke ui gesnipperd 250 gr champignons in plakjes 1 winterpeen in blokjes 100 gr rundergehakt 400 gr tomatenblokjes uit blik 100 ml witte droge wijn 100 gr bloem 1 ei paneermeel 4 varkensschnitzels ca 150 gr olie... bekijk recept »
1 kg rode aardappels 200 g pastinaak 600 g winterpeen 5 el arachideolie 2 el anijszaad 4 tl zeezout 525 g varkensfiletgebraad 1/2 el lemmon peper 1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de pastinaak en winterpeen. Halveer de pastinaak in de lengte. ... bekijk recept »
500 g runderriblappen2 uien, in dunne ringen1 bleekselderij, in plakjes1 winterpeen, geschrapt en in blokjes3 teentjes knoflook 2 takjes rozemarijn 250 g champignons, in partjes 3 dl rode wijn 1 blik grote witte bonen 1 blik kidneybonen 150 g sperzi... bekijk recept »
Voor 4 personen: 4 sneetjes bruinbrood, ontkorst 1 sjalot, gesnipperd 3 eetlepels olijfolie 200 g winterpeen, in blokjes 2 stengels bleekselder, fijngesneden 1 liter koelvers groentesap, of tomatensap 2 eetlepels boter 1 teentje knoflook, fijngesnede... bekijk recept »
Voor 6 personen: 1 flesje donker Belgisch bier 2 maal 250 g schouderkarbonade 500 g riblappen 3 uien 1 teen knoflook 1 dunne winterpeen 50 g boter 1 laurierblad 4 takjes tijm 1 sneetje witbrood (ontkorst) 1 theelepel scherpe mosterd 2 eetlepels rinse... bekijk recept »
2 stuk (van 900 gram) parelhoender100 gr. olijf, zwarte, zonder pit30 gr. truffel4 el. olie,Olijfolie, vergine1 winterpeen1 prei, dunne1 ui4 tomaten5 dl. wijn, witte1 takje tijm5 peperkorrels1 stukje foelie1 blaadje laurier3 blaadjes salie3 dl. slag... bekijk recept »