704 recepten met winterpeen
 De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer
 De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer4 kipfiletplat pak mie met twee van die plakken2 paprikastronk brocolliwinterpeenuiknoflookchampignonszoutpepercajunkruidenketjap asincashew noten. Bak de ui glazig en doe er de kipfilet bij, als de kip bijna gaar is doe de winterpeen en de brocolli ... bekijk recept »
100 gram winterpeen 50 gram roquefort cayennepeper. Schil de winterpeen en snijd hem in piepkleine blokjes. Kook de winterpeenblokjes in een bodempje water met zout in 10 minuten gaar. Prak de blokjes met een vork door de helft van de roquefort. Br... bekijk recept »
250 gr pompoen 1 winterpeen 150 gr witte kool 1 zure appel (Goudreinet) 1 ui 1 teentje knoflook 100 gr geraspte kaas Rasp de pompoen, de winterpeen en de appel. Snipper de ui en schaaf de witte kool. Meng alles door elkaar. Pers het teentje knoflook ... bekijk recept »
1 grote winterpeen 2 grote preien 1 bakje creme fraiche 1 eetl. citroensap 1 dl. droge witte wijn 1 eetl. mosterd zout peper 750 gr. scholfilet 1 kopje visboullion Snijd de winterpeen in lucifers en de prei in dunne ringen. Bak deze even beetgaar. Ma... bekijk recept »
250 gram linzen2 preien150 gram selderijknol1 kleine winterpeen1 uivleesbouillontabletten naar smaak2 teentjes knoflook1 chorizoworstje2 theelepels kerrie1 eetlepel tomatenpuree1 theelepel kruidnagelpoeder1/2 eetlepel gedroogde oregano Linzen opzette... bekijk recept »
Soepkip laos sereh gember chinese mie eieren knoflook winterpeen uien gefruite uitjes selderie frietsticks tauge ketjapsambal. In pan in ruim water kip in z′n geheel aan de kook brengen, samen met laos, sereh, gember knoflook (grofgesneden) win... bekijk recept »
1 lamsfilet 1 winterpeen 1 komkommer 100 gram div. paddestoelen cayunkruiden 50 gram rozijnen zwarte peper 100 ml. carte blache lamsjus 16 basilicum bladjes 8 cherrytomaatjes notensla bieslook lollo rosso ( sla ) Men neme de lamsfilet, gekruid met ca... bekijk recept »
6 grote winterpeen (1 tot 1,5 kg) Optioneel 2 aardappelen geschild) 1 grote ui 1 1/2 liter kruidenbouillon 5 cm geraspte verse gember 5 takjes verse koriander 1 blikje kokosmelk peper 2 el olie Fruit in de hete olie de ui glazig, voeg daar de kruiden... bekijk recept »
500 gram Basmatirijst1 grote pot kersen op siroop5 eetlepels suikermespunt botermespuntje saffraan2 kleine uien in kleine stukjes gesneden4 kleine stukjes kippenbout1 winterpeen in kleine stukkeen gesnedenzout Kook de rijst met ruim water en zout naa... bekijk recept »
1500 gram spliterwten1 knolselderij1 prei1 winterpeen1 slagersrookworst600 gram korte krabjes300 gram speklappenzout en peper Gooi de spliterwten in een grote pan vul de pan met water tot dat de erwten onder water staan. Laat dit langzaam aan de kook... bekijk recept »