1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meerVoor 4 personen: 600 g varkenshaasje 1 sjalot 250 g champignons citroenmelisse boter peper en zout. Voor de saus: 2,5 dl bruine fond 1 sjalot 1 glas rode wijn 1 teentje knoflook 1 kruidentuiltje (laurier, tijm en rozemarijn) bindmiddel voor bruine sa... bekijk recept »
Voor 2 personen: 4 strookjes witlof 200 g gehakt (eventueel peper, zout, nootmuskaat) 1 ei enkele eetlepels paneermeel 8 reepjes gerookt spek 20 g vetstof 100 g gerookte hesp 250 g champignons 1 sjalot 1 kl geconcentreerde tomatenpuree 4 el room 1/4 ... bekijk recept »
voor 2 personen: 2 eieren 2 preistengels (wit) peper en zout nootmuskaat 4 dl room 50 g gemalen kaas 2 sneetjes brood of toastbrood 10 g boter 1 l kokend water 2 dl azijn 1 potje met warm water (niet kokend) 1 soeplepel gehakte peterselie ... bekijk recept »
1 bos groene asperges 1 bos witte asperges 500 gr aardappels room, roomboter, eidooiers melk 500 gr grietfilet witte wijn, blanke azijn, sjalot, knoflook, laurier peperkorrels noilly prat, zout, peper, foelie nootmuskaat 4 eieren- Aardappels schill... bekijk recept »
8 poon filets 4 schorseneren sap van 1/2 citroen een geutje room of melk nootmuskaat peper en zout voor de blanke botersaus: 1 dl witte wijn 150 g malse boter 1 fijngesneden sjalot sap van 1/2 citroen peper en zout groentenvulling: 1 prei 1 wortel 1 ... bekijk recept »
Voor 4 personen: 250 g risottorijst (Shiwa) 500 g champignons (oesterzwammen, kastanjechampignons …) 1 sjalot 2 eetl. boter 2 eetl. walnoten 7,5 dl bouillon naar keuze (2 blokjes opgelost in 7,5 dl heet water) 1 dl witte wijn zwarte peperSnipper de s... bekijk recept »
20 groene asperges zoutpeper 4 blaadjes witte gelatine 1 sjalot 100 gram gekookte beenham (vleeswaren) ? dl cr?me fra?che 1 dl droge witte wijn 1? dl slagroom 4 bakringendoorsnee ? 10 cm Snijd ? 2 cm van de onderkanten van de asperges af en kook de a... bekijk recept »
-4 fazantfilets -1 sjalot -50 g boter -2 grote witlofstruiken -scheutje cognac -½ dl witte wijn -1 ½ dl bruine gevogeltefond -1 ½ dl room -1 verse vijgVoor de appelplakjes met uienconfituur -4 appels (cox orange) -50 g boter -40 g ... bekijk recept »
200g gemengde salade (ezelsorenmolslaroodloofraketslaeikenbladjonge spinaziewaterkers) kruiden en eetbare bloemen (platte peterseliekervelbasilicumbieslookblad en bloem van Oost-Indische kersblad en bloem van saliegoudsbloem bernagiebloempjesviooltj... bekijk recept »
-8 oesters, voor de biefstuk -300 gram ossehaasbiefstuk, -zout, -peper, -beetje mosterd (niet TE scherp), -beetje cognac, -boter of olijfolie(lekkerder is knoflook olijfolie), Voor de saus -1 knoflookteentje, -1 sjalot, -1 klont boter, -1 koffielepel... bekijk recept »