1000 recepten met sjalot
 Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer1 stengel sereh (citroengras) 3 cm gemberwortel 1 sjalot 1 teentje knoflook 1 pot gevogeltefond (380 ml) 1 eetlepel Thaise vissaus 1 eetlepel limoensap 1 eendenborstfilet (ca. 200 g) 1 bosuitje ½ zakje verse kori... bekijk recept »
8 minibolletjes 4 sjalotten (in flinterdunne ringen) 16 cherrytomaatjes (gehalveerd) 4 hamburgers, in tweeën gesneden boter 4 el avocadodipsaus (guacamole, uit pot of koelvak) 1. Bak de broodjes af volgens de gebruiksaanwij... bekijk recept »
1 citroen 1 sjalot 300 g kabeljauw 2 courgette (kleine) 4 el olijfolie 3 tastytomtrostomaten 10 g peterselie 2 el kappertjes1. Pers de citroen uit. Snipper de sjalot. Snijd de kabeljauw in 20 stukjes en schep om met de pesto en 1 e... bekijk recept »
1 limoen 4 el olijfolie 1½ tl honing 1 koolrabi 1 sjalot (fijngehakt) 250 g aardbeien 2 el verse koriander (fijngehakt)1. Rasp de gele schil dun van de limoen en pers de vrucht uit. Klop in een schaal een dressing van het l... bekijk recept »
200 g Comté 10 witlofstronken 10 plakken ontbijtspek 1 sjalot 1,5 dl room 1,5 dl witte wijn Côtes du Jura 2 eetlepels boter peper en zout1. Maak het witlof schoon en kook de stronkjes gaar in gezouten water gedurende 12 min. 2. Haal de stronkjes... bekijk recept »
700 g lamsfilet 4 sjalotten (100 g) 4 wraptortilla&rsquos 2 lenteuitjes 2 worteltjes 30 g shii-take 1 theelepel korianderblaadjes 30 g broodkruim ½ dl olijfolie ½ teentje knoflook Peper en zout Verwarm de oven voor op 180 ?C. Verdeel op h... bekijk recept »
500 g koolvisfilet2 appels8 sjalotten4 stengels bleekselderij4 teentjes knoflook2 eetlepels olijfolie4 eetlepels balsamicoazijnP & Z. Kruid de vis met peper en zout en snij in kleine stukjes. Snipper de sjalotten en de teentjes knoflook heel fijn en ... bekijk recept »
Ingrediënten voor de honingdressing: 1 sjalot ¼ l maïsolie 2 eetlepels walnotenolie 2½ eetlepels witte wijnazijn 3 eetlepels honing 1 theelepel fijne mosterd ½ dl kippenbouillon 1 eidooier Zout en peper Ingrediënten voor... bekijk recept »
1 kg pompoen 2 dl olijfolie 5 à 6 middelgrote sjalotten (± 200 g) 100 g prei (alleen het witte gedeelte) 2 teentjes knoflook 1½ l groentebouillon 200 g aardappelen 6 g verse basilicum 6 g verse koriander 10 g tijm 7 g verse rozemari... bekijk recept »
600 g kipfilet 150 g basmatirijst 3 sjalotjes (75 g) 8 lente-uitjes 2 teentjes knoflook 150 g champignons 1 gele paprika 1 kleine rode Spaanse peper 1 citroen 4 stengels sereh (citroengras) 1 theelepel kerriepoeder (madras) 3 dl kippenbouillon 1 dl m... bekijk recept »