709 recepten met linzen
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn. Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking! + lees meer4 uien (grote)150 g rode linzen2 takjes tijm (blaadjes)1 teentje knoflookzonnebloemoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Pel de uien en kook ze 15 minuten in licht gezouten water. Laat ze uitlekken. Snij er het hoedje af, haal er voorzichtig... bekijk recept »
300 g bloemig kokende aardappelen200 g knolselder2 wortelen2 uien1 rode paprika100 g diepvries erwt200 g linzen250 ml groentebouillon75 ml melk (warme)50 g cheddar (geraspt)1 el boter2 el olie1 el bloemnootmuskaatpeperzout1. Schil de aardappelen en k... bekijk recept »
400 g rode linzen200 g verse bladspinazie2 wortelen1 ui1 teentje knoflook2 el boter400 g gepelde tomaten (blik)800 ml groentebouillon1 kl gemalen komijnpeperzout250 g brie1. Week de linzen een nacht in water. 2. Spoel de spinazie, schud goed dr... bekijk recept »
4 crottins de Chavignol (gehalveerd)150 g linzen (gekookt)2 rode bieten (voorgekookt, in dunne plakjes)12 tomaten (gkonfijt)1 handvol rucolapeperzout2 el sherry-azijn3 el olijfolie1. Voorbereiding: Halveer de crottins de Chavignol. Snij de rode biete... bekijk recept »
4 takjes tijm ( wat extra)250 g linzen (zwarte)2 vleestomaten8 trostomaten (kleine)3 el balsamicoazijn0.5 kl scherpe mosterd5 el olijfoliezoutzwarte peper uit de molensuikerfleur de sel1. Breng 500 ml water aan de kook met 4 takjes tijm. Spoel de lin... bekijk recept »
8 kalkoenlappen (dunne)250 g linzen5 dl groentebouillonolijfolie1 ui2 teentjes knoflook50 g pistachenoten1 takje tijm1 blaadje laurierpeperzout1. Verwarm de oven voor op 180° C. 2. Pel en snipper de ui en knoflook. Stoof ze kort aan in olijfolie.... bekijk recept »
3 sneden bruin brood1 zoete aardappel150 g wortelen1 raap60 g groene linzen100 g kastanjes (gekookt, uit blik)30 g pecannoten50 g zonnebloempitten4 el pesto50 g belegen kaas (geraspt)2 el boter100 ml melkpeperzout1. Laat de linzen weken volgens de aa... bekijk recept »
250 g oesterzwammen250 g groene linzen1 l groentebouillonolijfolie2 uikruidnagel2 teentjes knoflook2 takjes groene selder1. Snipper 1 ui. ¨Prik een kruidnagel in een tweede, hele gepelde ui. Pel 2 teentjes knoflook. Snij de groene selder fijn.&nb... bekijk recept »
50 g grijze garnalen250 g schorseneren ( 6 extra)45 g boter2 dl room1 dl melk4 cl olijfoliezout1. Schil de schorseneren en snij de 6 extra exemplaren in plakjes. 2. Kook 250 g schorseneren gaar in de melk en de room. Haal van het vuur en mi... bekijk recept »
1 kg kippengehakt 1 ei, gesplitst 2 teentjes look, geplet 8 lente-uitjes, fijngehakt 40 g koriander, fijngehakt een mespunt Cayennepeper 2 el olijfolie Voor de linzensalade: 400 g pompoen, in blokjes 400 g linzen 200 g feta, in blokjes 1 bosje lente-... bekijk recept »