709 recepten met linzen
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn. Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking! + lees meer300 g rode linzen 2 uien 1 kruidnagel 1 stuk winterwortel (ca. 6 cm) 2 teentjes knoflook 1 laurierblad 15 g verse peterselie 1 takje tijm zout en peper 150 g baconreepjes 1 theelepel Dijonmosterd 4 eetlepels wijnazijn 125... bekijk recept »
2 zakken aardappels (kook vast (a 450 g)) 2 theelepels kerriepoeder 1 blik linzen (gekookte (400 g)) 1 rode ui 2 eetlepels olijfolie 1 struik bleekselderij 150 ml yoghurt (vol (pak a 1 l)) 1/2 zakje verse koriander (... bekijk recept »
6 blaadjes verse salie 4 kipfilet 1 sap van een gele biocitroen de helft van de schil 2 geplette lookteentjes 75 ml sojasaus een beetje olijfolie om te bakken 300 g gekookte linzen 3 eetlepels pompoenzaadjes 1 handvol verse fijngehakte spinazie een ... bekijk recept »
1 rode ui (gesnipperd) 1 eetlepel olie gemalen koriander (ketoembar) 800 ml volle rode wijn 2 potten wildfond (of gevogeltefond, a 380 ml) ½ blik linzen (a 400 g)1. In fonduepan ui in olie met mespunt koriander 5 min. za... bekijk recept »
2 rode paprika's 1 aubergine 1 courgette 150 g haricots verts (schaal 150 g) 5 el walnotenolie 5 el balsamicoazijn (flesje 250 ml, op hout gerijpt) 15 g verse munt (bakje 15 g) 20 g platte peterselie (bakje 20 g) 1... bekijk recept »
2 el olijfolie 270 g Toscaanse worstjes 1 ui 2 takjes salie 400 g tomatenblokjes 2 tl tabasco 500 g gnocchi 400 g linzen1. Verhit de olie in een braadpan. Bak de worstjes in 3 min. rondom bruin aan. Snipper de ui en snijd alleen de blaa... bekijk recept »
1 aubergine 1 rode paprika ½ courgette 1 ui 1½ teen knoflook 80 g chorizo pamplona 5 varken/runderchipolata's 2 el olijfolie 3 tl Provençaalse kruiden 400 g tomatenschijven 40 ml rode wijn 400 g linzen 40 g selderij ... bekijk recept »
1 eetlepel olijfolie 100 g parmaham (fijngesneden) 2 teentjes knoflook (fijngehakt) ½ rode peper (fijngehakt) 1 blik linzen ((400 g), uitgelekt) 2 eetlepels verse gemberwortel (geraspt) 1 eetlepel kerriepoede... bekijk recept »
250 g basmatirijst 1 kaneelstokje 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit) zout 3 eetlepels boter ½ zakje amandelschaafsel (a 45 g) 100 g rozijnen 1 blikje linzen ((425 g), uitgelekt) 2 theelepels gedroogde dille1. In pan ... bekijk recept »
4 plakjes bladerdeeg, ontdooit 250 gr mascarponeSnufje kaneelZakje vanillesuiker4 vijgen 2 eelt hazelnoten (of andere noten) gedroogde spliterwten, linzen of peulen om blind te bakken Boter om in te vettenVerwarm de oven op 180 graden. Vet de schaalt... bekijk recept »