740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer2 speklapjes 2 eetlepels grove mosterd 4 eetlepels paneermeel 2 eetlepels boter 1 bak aardappelpuree (vers, 550 g) 1 zak wijnzuurkool (Riesling, 250 g) 4 gewelde abrikozen (, in reepjes)1. Speklapjes met mosterd bestrijken.... bekijk recept »
500 g milde wijnzuurkool 1 friszoete appel (bijv. elstar) 1 el olijfolie 1½ el vadouvan 4 ribkarbonades 100 g spekreepjes 800 g aardappelpuree met boter1. Doe de zuurkool in een vergiet, spoel kort onder warm stromend water en l... bekijk recept »
800 g kruimige aardappelen 1 laurierblaadje 400 g knolselderij 200 g Zeeuws spek 2 el zonnebloemolie 2 tl karwijzaad 500 g kruidenzuurkool 200 ml halfvolle melk1. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook met water, zout en... bekijk recept »
1.2 kg kruimige aardappelen 50 g ongezouten roomboter 4 braadworsten 2 uien 1 el kerriepoeder 500 g zuurkool 60 g walnoten1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Verhit ondertussen de hel... bekijk recept »
50 g boter 4 uien (in halve ringen) 1 pakje zuurkool (500 g) 1 theelepel kaneel 200 ml bier 3 appels ((elstar of jonagold), geschild) 1 blik witte bonen (800 g)1. Oven voorverwarmen op 200 °C. In hapjespan helft van bo... bekijk recept »
1 schaal magere speklapjes (400 g) 1 eetlepel kerriepoeder 2 eetlepels boter 1 ui (in halve ringen) 1 zak kookaardappelen (kruimig (800 g)) 1 zak zuurkool (500 g) 1 rode paprika (in blokjes) 150 ml melk 2-3 ee... bekijk recept »
2 schaaltjes varkenskatenhaas (a ca. 230 g) 1 ui 1 appel 2 eetlepels boter of margarine 1 zak wijnzuurkool (520 g) 1 pak aardappelpuree à la minute (180 g)1. Varkenshaas na elkaar bereiden in de magnetron, volgens gebruiksaan... bekijk recept »
5 plakjes deeg voor hartige taart (pak 10 plakjes, diepvries) 520 g zuurkool naturel 200 g bakbacon dikke plakken 400 g runderknakworstjes (blik) 150 ml finesse voor koken 3 eieren 100 g gemalen oude kaas 48 2 g boter om in te... bekijk recept »
600 g eendenborstfilet 1 kleine ui 1 kruidnagel 1 laurierblad 150 ml volle rode wijn 4 stevige appels ½ zakje pijnboompitten (a 65 g) 8 eetlepels vloeibare acaciahoning 500 g zuurkool1. Vetlaag van eendenborst halen met een ... bekijk recept »
4 eieren 100 g blauwaderkaas (bijv. Danish blue) 600 g rösti (diepvries) 3 eetlepels boter 150 g oesterzwammen 150 g gewelde abrikozen 1 zak kruidenzuurkool ((450 g), uitgelekt) 2 eetlepels peterselie (fijngesneden)1... bekijk recept »