740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer6 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid) 250 g zuurkool 1 el zonnebloemolie 1 kleine ui (gesnipperd) 1 kleine appel (in blokjes) 100 g hamblokjes 3 eieren 100 ml geslagen room (23% vet)1. Bekleed elk holletje van... bekijk recept »
1 kilo aardappels (kruimig) 1 pak wijnzuurkool mild (biologisch, 500 g) 2 schaaltjes varkenshaas (a ca. 200 g) 75 g boter of margarine ½ blikje tutti frutti op zware siroop (425 ml) 1 dl melk1. Aardappels schillen, ... bekijk recept »
2 uien 50 g boter 400 g shoarmareepjes 500 g zuurkool naturel 125 g zure room 1 appel 450 g aardappelpuree met boter (koelvers) 3 el paneermeel1. Snipper de ui. Verhit de helft van de boter in een koekenpan en fruit daarin de ui 4 ... bekijk recept »
100 g oud witbrood 8 kleine appels (bijv. Elstar) 400 g gehakt (half-om-half) 1 ei 1 teen knoflook (uitgeperst) 1½ tl kaneel 1 el olie1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Week het brood in 100 ml water. Snijd een mooi ka... bekijk recept »
1 pakje mix gehakt met zuurkool en crème fraîchesaus (pakje à 116 g) 400 ml kraanwater 1 ei 300 g fusilli 1 ui 4 braadworsten 500 g zuurkool1. Verwarm de oven voor op 180 °C. 2. Doe de inhoud van het pakje mix in een kom en voeg het ... bekijk recept »
1 zak kruimige aardappelen (1 kg) 50 g boter 4 stevige handperen (in stukjes) 2 el kerrie 1 zak zuurkool (naturel (500 g)) 1 schaal chipolataworstjes (ca. 400 g) 50 ml melk 2 tl nootmuskaat1. Schil de aardappelen, sn... bekijk recept »
25 g boter of margarine 200 g shoarmavlees 100 g worteltjes (geschrapt, in dunne plakjes) 150 ml melk 1 zakje aardappelpuree (naturel (2 zakjes a 135 g)) 2 el crème fraîche 1 zakje gekookte wijnzuurkool (260 g) 3 el blank... bekijk recept »
8 sneden wit of bruin brood 150 g wijnzuurkool 200 g ossenworst 8 el mosterd 16 sierprikkers1. Snijd de korstjes van de boterhammen. 2. Beleg de helft van de boterhammen met een beetje wijnzuurkool en verdeel daar de plakjes ossenworst over. 3. S... bekijk recept »
4 grote kruimige aardappelen 1 snufje zout 2 el zonnebloemolie 1 ui 300 g verse zuurkool 75 g rozijnen 2 tl suiker 70 g tomatenpuree 200 g crème fraîche 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden 2 el pesto rosso 100 g vegetarisch geha... bekijk recept »
12 grote aardappels (schoongeboend) 2 eetlepels olijfolie 1 ui (gesnipperd) 1 teentje knoflook (fijngesneden) 300 g rundergehakt 250 g zuurkool ((ongekookt), uitgelekt) 1 theelepel kerriepoeder 125 ml zure room 2 e... bekijk recept »