740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer500 g zuurkool naturel (zak) 500 ml kraanwater 2 uien 250 g champignons ½ witte kool 6 el olijfolie 125 g gewelde pruimen zonder pit (zak) 700 g rib-runderlappen 3 tenen knoflook 1 Gelderse rookworst (250 g) 25... bekijk recept »
1 rode ui 4 hertenbiefstukjes 3 dl rode wijn ½ rode peper 1 tomaat 1 teentje knoflook 50 g hazelnoten 2 gewelde pruimen (zak ` 250 g) 50 g boter 2 takjes tijm ½ theelepel piment ½ vleesbouillontablet zout e... bekijk recept »
200 ml houdbare slagroom (pakje) 2 eieren 175 g geraspte oude kaas (48, zakje) 2 uien 2 el olie 300 g kip-kalkoengehakt 500 g zuurkool naturel 312 g mandarijnpartjes op lichte siroop (blikje 312 g) 2 tl kerriepoeder 8... bekijk recept »
pakje (500 g) 1 zuurkool van het vat 2 dl appelsap 1 rookworst 1 kg aardappelen geschild en in stukken zout 1 el vloeibare margarine 1 ui fijngesnipperd 1 kleine appel geschild en in stukjes 50 g rozijnen 1 dl melkIn pan zuurkool met appelsap en ... bekijk recept »
1 grote ui (grofgesnipperd) 4 eetlepels olijfolie 1 eetlepel milde paprikapoeder 500 g zuurkool (uitgelekt) ½ bruinbrood (gesneden) 2 eieren 125 ml zure room 250 g schouderham (in repen)1. Oven voorverwarmen op ... bekijk recept »
2 aubergines (in blokjes) 3 el olijfolie 200 g shii-takes ((paddestoelen), in plakjes) 250 g wijnzuurkool (uitgelekt) 1 pakje knoflookdeeg ((340 g), koelvers) 1 ei (eierdooier losgeklopt (eiwit wordt niet gebruikt))... bekijk recept »
500 g bloem 7 g gist 275 ml handwarm water 1 snufje zout 5 el olijfolie 2 rode uien 500 g verse zuurkool 125 ml droge witte wijn 250 g crème fraîche 175 g geraspte jongbelegen kaas 150 g gerookte zalmblokjes 1 snufje peper 1 ... bekijk recept »
300 g rundergehakt 150 g appelmoes 250 g zuurkool (uitgelekt) 450 g aardappelpuree (koelvers, pak) 50 g oude kaas1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het gehakt in een droge koekenpan op laag vuur in 5 min. rul. 2. Schep de appelm... bekijk recept »
500 g zuurkool (vers) 100 ml witte wijn 2 bakjes paddestoelenmelange (bakje a 200 g) 25 g boter 2 eetlepels sojasaus (zout)1. Verwarm de zuurkool met de wijn en het vocht uit de verpakking 10 minuten met afgesloten deksel in ee... bekijk recept »
1 kg kruimige aardappelen 50 g ontbijtspek 1 el olijfolie 3 takjes tijm 1 tl komijnzaad 250 g zuurkool 200 ml halfvolle melk 2 laurierblaadjes 4 kruidnagels 1 mespunt nootmuskaat (versgeraspt) 2 el boter1. Schil de aardappele... bekijk recept »