740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer2 el vloeibare margarine 400 g zoete aardappels geschild en in blokjes 300 g wijnzuurkool 2 groentebouillonblokjes 125 g slagroom 300 g zalmfilet 150 g tuinerwtjesVerhit de vloeibare margarine in een soeppan en bak de zoete aardappel 3 min. Schep de ... bekijk recept »
360 g witte bonen 500 g verse zuurkool 50 g boter 1 sachet gedroogde Provençaalse kruiden* 2 sjalotten ½ el olijfolie 1 schaal Lincolnshire-braadworst 2 tl mierikswortel (potje 140 g) 85 g Griekse yoghurt 40 g rucola1. Doe... bekijk recept »
8 dilletakjes 500 g filets van witte vis (roodbaars, enz.) gemalen komijn (facultatief) 140 g gerookte zalm 8 eetlepels verse room 500 g voorgekookte zuurkool met witte wijn (in zakje)1. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C. 2. Maak de zuurkool los... bekijk recept »
1 kg iets kruimige aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 3 el olijfolie 2 uien (gesnipperd) 1 zak zuurkool (naturel (500 g)) 2 schaaltjes kabeljauwburgers (a 2 stuks) 125 ml halfvolle melk 1 tl tijm (potje 15 g)1. Ha... bekijk recept »
4 plakjes deeg voor hartige taart (diepvries) 250 g zuurkool naturel 4 eieren 125 ml crème fraîche 1 zakje gemalen oude kaas (80 g) 100 g gebraden beenham (in reepjes) ⅓ bakje dadels (bakje a 225 g)1. Oven voorverwarm... bekijk recept »
4 zeer grote pofaardappels in de schil 2 eetlepels olijfolie grof zeezout 1 zak zuurkool naturel (500 g) 200 g salami (vleeswaren) 1 ui (gesnipperd) 125 ml zure room1. Oven voorverwarmen op 225 °C. Aardappels wassen, droogd... bekijk recept »
50 g tutti frutti 1 zakje gekookte wijnzuurkool ((250 g) pak ` 520 g) 1 dl appelsap 2 varkensfiletlapjes 1 eetlepel grove mosterd 25 g boter 1 bak aardappelpuree (550 g) 1 bekertje crème fraîche (125 ml)1. Tuttifrutti in ... bekijk recept »
500 g zuurkool 2 appels (bijv. Braeburn) 12 plakjes beenham 12 kruidnagels 450 g aardappelpuree (koelvers) 100 ml appelsap 3 el paneermeel 50 g roomboter1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bereid de zuurkool volgens de aanwijzingen ... bekijk recept »
1 kg aardappelen geschild 1 zakje kruidenzuurkool uitgelekt 75 g abrikozen gedroogd, in reepjes 2 el olijfolie 2 uien in ringen 1 el ketjap manis 1 el tomatenpuree 1 zakje geraspte kaas extra belegen 20 g boterVerwarm de oven voor op 200 °C. Kook de... bekijk recept »
1½ kg kruimige aardappel 250 g kastanjechampginons 1 rode paprika 2 el boter 1 zakje wijnzuurkool 125 g blauwaderkaas 2 dl melk1. Schip aardappels, snijd in stukken. Kook in pan met weinig water en zout aardappels afgedekt in ca. 20 ... bekijk recept »