740 recepten met zuurkool
De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer1 zakje zuurkool (500 g) 250 g aardappels (kruimig) 1 ui 1 teentje knoflook 40 g roomboter ½ theelepel paprikapoeder zout (versgemalen) zwarte peper 1 bekertje slagroom (125 ml) 4 eetlepels (olijf)olie ½ zakje ... bekijk recept »
2 sneetjes witbrood 10 g boter 1 el slagroom (bekertje 125 ml) 1 tl grove mosterd 50 g zuurkool (pak 500 g) 16 plakjes gerookte eendenborstfilet (pakje 100 g)1. Snijd de korstjes van het brood en rol het brood met een deegrol... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappels 100 g boter 1 ui (gesnipperd) 1 zak zuurkool naturel ((500 g), uitgelekt) 150 ml bier (blikje of flesje) 1 laurierblad 4 runderbraadworsten 4 el grove mosterd1. Aardappels schillen, in stukken ... bekijk recept »
1 kg kruimige aardappels 0.5 knolselderij 500 g zuurkool 50 g boter 75 ml melk Zoet-zuurstamppotBreng een pan met water en een beetje zout aan de kook.Schil en halveer de aardappels. Schil en snijd de knolselderij in stukken... bekijk recept »
5 plakken Parmaham 1½ el olie 1 sjalot (fijngesneden) 1 zak wijnzuurkool (250 g) 1 el tijm 500 ml runderbouillon (zelfgemaakt of van 1 tablet) 100 ml slagroom (bekertje 125 ml)1. Snijd 1 plak Parmaham fijn. Verhit... bekijk recept »
3 eetlepels boter of margarine 1 schaaltje half-om-halfgehakt (ca. 500 g) zout en peper 1 pak aardappelpuree voor ovenschotels (2 zakjes a 83 g) 1 zak wijnzuurkool (500 g) 100 g rozijnen (zak a 250 g) 3 eetlepels panee... bekijk recept »
1.2 kg kruimige aardappelen 295 g gegrilde rode paprika's (potje) 500 g zuurkool 1 ui 50 g boter 500 g shoarmareepjes 68 g tomatenpuree (blikje) 200 ml volle melk 1 tl paprikapoeder (AH puur&eerlijk biologisch) 1 tl k... bekijk recept »
250 g ananasstukjes (diepvries) 500 g zuurkool (zak) 1 ui 250 g hamblokjes 700 g aardappelschijfjes 2 el mosterd 50 g kruidenboter (bakje à 100 g)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Laat de ananasstukjes ontdooien. Laat de z... bekijk recept »
200 g zelfrijzend bakmeel (gezeefd extra voor bestuiven) 1 ei (losgeklopt) 1 1/2 tl zout 100 ml halfvolle melk 25 g boter 1 schaal filetlapjes (a la minute (300 g)) 2 uien (in ringen) 2 tl karwijzaad 1 pak zuurkoo... bekijk recept »
1 el olie 1 rode paprika smalle reepjes 1 groene paprika smalle reepjes 1 el thijm 1 zakje (500g) zuurkool 1 bekertje (125 ml) crème fraiche 25 ml droge witte wijn 250 g gegrilde casselerrib in 24 plakjes 3 el vloeibare margarine 1 1/2 el Franse most... bekijk recept »