Recepten met zuurkool

740 recepten met zuurkool

Zuurkool

Zuurkool De meeste groenten gaan vers van het land of de kas naar de winkel. Zuurkool niet. Die begint als witte kool. De buitenste bladeren en de harde kern worden verwijderd en de rest wordt in fijne reepjes gesneden. Deze worden licht gezouten en een tijdje opgeborgen. Vroeger in een grote Keulse pot in de kelder, nu in containers in de fabriek. Goed aandrukken, afdekken en dan drie tot acht weken geduld hebben. Dat is het geheim van deze heerlijke Hollandse winterkost. Licht verteerbaar, mildzuur van smaak en rijk aan vitaminen. In de achttiende eeuw zeilde de Britse zeevaarder en cartograaf James Cook niet uit zonder een paar vaten zuurkool aan boord: om scheurbuik wegens vitaminegebrek te voorkomen! Spoel de zuurkool niet af, want dan verdwijnen de vitamines in de gootsteen. Snij de zuurkool wat fijner als je die te grof vindt. Eventueel kun je de zuurkool met een vork losser maken. Je kunt zuurkool koken of stoven met een beetje water en naar wens met een klontje boter. + lees meer

Stamppot met zuurkool en komijn (en drumsticks)

1 kg kruimige aardappels 150 ml melk 50 g boter nootmuskaat 1 grote ui 2 theelepels komijn (djinten) 500 g zuurkool 150 ml kippenbouillon (van tablet)1. Schil 1 kg kruimige aardappels en snijd ze in kleine stukken. Breng in een pan... bekijk recept »

Zuurkoolstamppot met champignons

1,5 kg kruimige aardappelen 1 snufje zout 500 g zuurkool 400 g champignons 1 gelderse rookworst 1 el vloeibare margarine 2 tl knoflook 1 tl verse tijmblaadjes 1 dl heet water 1 snufje peper1. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken... bekijk recept »

Zuurkoolsalade

1 tl honing 3 el olijfolie 1 tl paprikapoeder 250 g gekookte wijnzuurkool (pak a 520 g) 6 gedroogde tomaten op olie (in reepjes) 100 g witte kaas (verbrokkeld) 100 g zwarte olijven (in plakjes) 2 el peterselie (... bekijk recept »

Zuurkool met appelen en kip

300 g aardappelen (type Charlotte) 400 g appelen (Boskoop) 1 geroosterde kip 1 koffielepel komijnpoeder 1 ui 2 kruidnagels 2 blaadjes laurier 520 g zuurkool met witte wijn 1. Pel de ui en prik er de kruidnagels in. 2. Schil de appelen en snij ze in ... bekijk recept »

Sandwich met curryworst en zuurkool

1 ui 4 el olie 400 g gepelde tomaten ½ tl gerookte-paprikapoeder hot 2 tl kerriepoeder 8 luxe brunchbroodjes 300 g Thüringer art braadworsten 250 g wijnzuurkool1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snipper de ui. Verhit de helft van d... bekijk recept »

Zuurkoolstrudel met rookworst en ananas

1 verpakking koelvers pizzadeeg (600 g) 500 g verse zuurkool 1 (magere) rookworst (250 g) 2 eetlepels mosterd 1 blik ananasstukjes op siroop ((227 g), uitgelekt) 2 eetlepels melk 2 theelepels komijnzaad1. Verwarm de oven vo... bekijk recept »

Omgekeerd zuurkooltaartje

500 g aardappels (vastkokend, geschild) 25 g roomboter 500 g zuurkool (naturel) 2 eetlepels suiker 1 grote appel (geschild en in dunne plakken) bloem om te bestuiven 5 plakjes roomboterbladerdeeg ((diepvries), ontdooid... bekijk recept »

Zuurkool op z'n Spaans

2 x 4 stuks Catalaanse (braadworsten (schaal 6 stuks)) 300 g risottorijst (zak 500 g) 2 el olijfolie 2 uien (gesnipperd) 1 rode paprika (fijngesneden) 1 zak zuurkool (naturel (500 g)) 1 blik reuzenbonen ((425... bekijk recept »

Sauerkrautschotel

300 g kort kokende rijst 1  ui 1 teentje knoflook zonnebloemolie 400 g kalfsgehakt 70 g tomatenpuree 500 ml water 1  kippenbouillonblokje 500 g zuurkool Sauerkrautschotel• Verwarm de oven voor op 180 °C. • Koo... bekijk recept »

Broodtaart met rookworst en bosuienringetjes

2 Turkse afbakbroden 1 Gelderse rookworst (375 g) 3 el mosterd 125 g verse roomkaas met kruiden 200 g verse zuurkool 40 g gefrituurde uitjes 100 g zoetzure augurken 3 bosuitjes 4 el tomatenketchup1. Verwarm de oven voor tot 200 C. Bak de brod... bekijk recept »

Pagina 8 van 74