Recepten met winterpeen

704 recepten met winterpeen

Winterpeen

Winterpeen De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer

Henrike's Gekruide Wortelsoep

750 gram winterpeen scheutje Maggi Basis voor Franse Uiensoep1 ui 4 stengels bleekselderij 1 rode paprika 2 teentjes knoflook 1 eetlepel Mexicaanse kruidenzoutloos/natriumarm (zakje) 150 ml droge witte wijn In een soeppan ruim 1 liter water aan de ko... bekijk recept »

Mosterdsoep 7

2 eetl mosterdzaad 1 winterpeen 1 prei 1/2 ui 1 potje kippenbouillon 2 potjes water 1 potje creme fraiche peterselie eventueel zaanse mosterd Laat 2 eetlepels mosterdzaad in een bakje met 2 dl kokend heet water 2 uur weken. Snijd een winterwortel en ... bekijk recept »

Pompoensoep

1,5 kg Pompoen 1 dikke ui 1 dikke winterpeen 2 aardappels teentje knoflook stuk verse gember (ong. 4 cm.) 1,5 L kippenbouillon scheut olijfolie boterzwarte peper en slagroom (of room culinair) Smelt de boter samen met de olijfolie en roerbak alle gro... bekijk recept »

Wortel-Pompoensoep

1 ui2 el zonnebloemolie1 tl kerriepoeder of garam masala (toko)350 gr worteltjes of winterpeen300 gr schoongemaakte pompoen1l kippen of runderbouilloncreme fraiche en verse koriander Snipper de ui fijn. Schrap de worteltjes en snijd ze in stukjes. Sn... bekijk recept »

herfstpotje

1 Prei in julienne gesneden 1 Winterpeen in plakjes 1 Pot Bruine bonen 250 gr.Krieltjes 1 Rookworst 700 gr.Vlees (varkenshaas of kipfilet) ketjap sambalSnij de prei in julienne, de wortel in plakjes. Laat de bruine bonen uitlekken. De peen blancheren... bekijk recept »

Wintergroenten van de bakplaat

400 gram winterpeen gescihld400 gram bieten geschild400 gram vastkokende aardappels geschild3 eetlepels olie4 kruidnagels2 laurierblaadjesenkele takjes tijmbosje peterselie1. Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de groenten en aardappels in gelijke s... bekijk recept »

Hollandse heldere groentesoep

1/4 bloemkool in kleine roosjes 2 prei zonder het harde groen in halve ringen 1 winterpeen in blokjes 1 ui in blokjes 5 takjes snijselderij klein gesneden 5 takjes krukpeterselie klein gesneden 3 groente bouillonblokjes 1 1/2 liter water peper en zou... bekijk recept »

Couscous met gehaktspies en kikkererwten

500 gr gehakt (runder- of lams-) 1 teentje knoflook 2 tl kaneelpoeder 4 el olijfolie 250 gr couscous 300 gr winterpeen 800 gr kikkererwten (gekookt) 2 tl gemalen komijn 3 el munt knoflooksaus 8 satéprikkers1. Maak het gehakt aan met de knoflo... bekijk recept »

Wortelmousse met roquefort

100 gr wortelpeen 50 gr roquefort (blauwaderkaas) cayennepeper 1. Bereiding2. Schil de winterpeen en snijd 'm in piepkleine blokjes. Kook de winterpeenblokjes in een bodempje water met zout in 10 minuten gaar. Prak de blokjes met een vork door de hel... bekijk recept »

Sajour Loddeh

1 grote Ui gesneden 3 teenjes knoflook 1 theelepel trassie 4 eetlepels Olie 2 theelepels ketoembar 1 theelepel djinten 1 Bouillonblok 3/4 liter water stukken grof gesneden witte kool grof gesneden winterpeen enkele diepvriesboontjes 2 schijfjes la... bekijk recept »

Pagina 57 van 71