Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Runderbouillon met tomaat en reepjes ijsbergsla

500 gm rundersoepvlees 2 uien 1 prei 1 rode paprika 1 teentje knoflook 4 takjes peterselie 1 eetlepel(s) tomatenpuree 1 laurierblaadje 1 theelepel(s) tijm 2 tomaten 1 paar blaadjes ijsbergsla Breng het soepvlees in 1 1/2 liter water aan de kook. Schi... bekijk recept »

Rundvlees goulash - Vet maaltijd fase 1

750 gram runderriblappen zout versgemalen peper 3 fijngesneden uien 2 fijngesneden teentjes knoflook 50 gram spekreepjes 1 eetlepel zonnebloemolie 25 gram boter 2 eetlepels paprikapoeder 1/2 eetlepel karwijzaad 2 ontvelde tomaten of 1/2 blik tomaatbl... bekijk recept »

Rundstoverij met sinaasappel

Voor de marinade 1 fles rode wijn (75 cl) Sap van 1 citroen 5 takjes peterselie 1 takje tijm 2 laurierblaadjes 2 kruidnagels 1 ui 1 sinaasapel Voor de bereiding 1,5 kg mals rundsstoofvlees in stukjes van ca. 2,5 cm 3 uien 100 g boter 3 sinaasappels 4... bekijk recept »

Uiensoep met chorizo

8 uien een klontje boter1 l gevogelte- of groentebouillon 120 ml room 100 ml droge witte wijn1 theelepel verse marjolein voor de afwerking 1 scheut Oxo 100 g macaroni 300 g chorizo 75 g geraspte kaas peper en zout1. De avond voordien. Pel de uien e... bekijk recept »

Stamppot van witte kool

aardappelen 3/4 witte kool 4 uien 3 teentjes knoflook 6 bouillonblokjes (4 rund en 2 kruiden) 2 kruidentuiltjes (laurier en tijm) peper en zout boter 200 gram spek 1. - Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij de kool fijn.2. - Snij de... bekijk recept »

Gehaktschotel

600 Gr Varkensgehakt 500 Gr Zoete aardappelen 400 Gr Aardappelen 4 Grote Uien 10 Gr Verse tijm 70 Gr Geraspte grana padano 40 Gr Amandelen Peper en zout 1. Schil en kook alle aardappelen . Plet de aardappelen met dertig Gr boter en kruid met pep... bekijk recept »

Spaghetti met mosselen en tomaten

400 g spaghetti 6 tomaten 1 kg mosselen 2 uien 2 teentjes knoflook 2 takjes tijm 2 dl droge witte wijn 50 g Parmezaan olijfolie pilipili peper en zout 1. Snipper de uien en de knoflook. Verwarm de olijfolie in een pan en doe er de helft van de ... bekijk recept »

Linguine met spek

450 gr linguine 2 uien 2 teentjes knoflook 175 gr mager spek 1 bakje Parijse champignons 6 ansjovisfilets uit blik, uitgelekt 6 zwarte olijven olijfolie Parmezaanse kaas peper&zout (pezo)1. Pel de uien en snij in dunne ringen.2. Pel de knoflo... bekijk recept »

Hartige clafoutis van kerstomaatjes

1 el olijfolie 1 tl om in te vetten 4 rode uien in vieren gesneden 1 takje rozemarijn 1 teen knoflook gekneusd 500 gr kleine tros kerstomaatjes 4 eieren 2 tl Provençaalse kruiden 4 eieren 100 gr patentbloem 125 ml melk 125 ml crème fraîche 15... bekijk recept »

Hartige kaas-ui muffins als aperitief hapje.

300 gr meel 220 ml melk 2 eieren 2 grote uien gesnipperd 130 gr geraspte kaas naar keuze 3 tl bakpoeder 5 el olijfolie Italiaanse kruiden gehakte peterselie 1. Muffins hoeven niet altijd perse zoet te zijn, je kunt er prima zoute ingrediënten i... bekijk recept »

Pagina 98 van 100