Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Taart met zonnegroenten en geitenkaas

175 g bloem 6 soeplepels olijfolie (voor het deeg) 6 soeplepels water 2 uien 3 teentjes knoflook 0,5 rood of groen pepertje 1 rode paprika 2 gele paprika's 1 koffielepel oregano 2 tomaten 10 groene en/of zwarte olijven, ontpit 125 g geitenbrie (o... bekijk recept »

Kip uit de braadzak met koolrabipuree

1 schaal kippenpoten (4 stuks, 1 kg) 3 uien (elk in 6 partjes) 1 zakje braadstomen kip Provençaal (34 g) 2 koolrabi's 1 kg grote aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 25 g boter 150 ml melk 3 takjes peterselie (bla... bekijk recept »

Mediterrane uienplaattaart met ansjovis

4 el olijfolie 500 g uien 10 plakjes bladerdeeg (diepvries) 250 g Tommies mixtomaatjes 1 gele paprika 1 potje anjovisfilets in olijfolie (80 g) 20 g basilicum 1 snufje zout 1 snufje peper 1 bakplaat bekleed met bakpapier 1 deegroller1. Verw... bekijk recept »

Stoofpotje van linzen, worst en krielaardappelen

600 g boerenchipolata’s 600 g krielaardappelen 4 uien 10 g rozemarijn 240 g tomatenblokjes 240 g groene linzen 6 eetlepels olijfolie peper en zout1. Verwarm de oven voor op 220°C. Spoel de aardappelen en schik ze in een ovenschaal. Besprenkel met een... bekijk recept »

Sardine-tomatenquiche met ui

1 pak bladerdeeg (koelvers 230 g) 6 uien 2 eetlepels olijfolie 1 theelepel paprikapoeder 6 eieren 1/2 l gezeefde tomaten 1 zakje verse peterselie (30 g) 2 blikjes sardinefilets (a 120 g)1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Vo... bekijk recept »

Gemarineerde zoetzure uien

2 grote uien 2 citroenen 3 eetlepels olie 2 eetlepels gembersiroop 1 theelepel koenjit 2 theelepels zwarte peperkorrels 2 laurierblaadjes1. Uien pellen en in dunne partjes van gelijke grootte snijden. Partjes in weckfles leggen. Citroenen... bekijk recept »

Taart met rode uien

3 plakken bladerdeeg2 rode uien1 eetl groene olijven1 eetl zwarte olijven2 eetl balsamicoazijn2 eetl lichte basterdsuiker50 gr geitenkaas1 theel tijmPeper en zout1 eetl boterpaar druppels olijfolie Bereiding Verwarm de oven op 200 graden en laat de ... bekijk recept »

Oesterzwammenrisotto met balsamico-uien

800 ml water 2  groentebouillonblokjes 1  rode ui 2 teentjes knoflook 300 g oesterzwammen olijfolie om in te bakken 300 g risottorijst 100 ml rode wijn 65 g pijnboompitten 250 g cherrytomaten 75 g ge... bekijk recept »

Stoofpot van fazant met witloof in de oven en waaieraardappelen met gerookt spek

1 fazant 14 sneetjes ontbijtspek 700 g kleine witloofstronken 4 uien 8 grote voorgekookte aardappelen in de schil 10 laurierblaadjes 10 takjes tijm 10 cl verse room (facultatief) 20 cl bruin bier 30 cl gevogeltefond 1 eetlepel honing 50 g gezouten ... bekijk recept »

Gepocheerde hele kip, gebakken rijst en pimentsaus

2 eetlepels arachideolie 2 eetlepels arachideolie (voor de saus) 1 biokip van ± 1,5 kg 120 g gember 40 g gemberwortel 4 lente-uien 3 stengels lente-uien (voor de saus) 1 theelepel rode pimentpasta 200 g Thaise rijst zout1. Haal het vet uit de binnen... bekijk recept »

Pagina 6 van 100