Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Grillburger met gekarameliseerde ui

2 uien in ringen 1 el olie 1 el honing 0.5 tl paprikapoeder 4 grillburgers 4 hamburgerbroodjes 1 tomaat in plakjes 8 blaadjes ijsbergsla 4 el barbecuesausVerwarm de barbecue voor. Meng in een kom de uien met de olie, honing en paprikapoeder. Bestroo... bekijk recept »

Zoete uien-vijgentaartjes

4  zoete uien 100 g gedroogde vijgen 2 el abrikozenjam 1  ei 8 plakjes bladerdeeg 150 g zachte geitenkaas zonder korst Zoete uien-vijgentaartjesVerwarm de oven voor op 200 ºC.Pel en snipper de uien.Snijd de vijgen zo fij... bekijk recept »

Fijne taart met ui en pens

3 eetlepels dijonmosterd enkele takjes verse tijm 1 maxi pizzadeeg van 385 g 1 witte pens 1 zwarte pens 3 dikke uien 2 eetlepels olijfolie peper en zout1. Snipper de uien fijn. Doe de olie in een braadpan en stoof er de uien in aan. Dek af en laat 1... bekijk recept »

Uientaart met ansjovis

750 g uien 4 eetlepels olijfolie 1 laurierblad 1 takje tijm zout en versgemalen peper 1 teentje knoflook 2 dl tomatenblokjes (blik a 400 g) mespunt suiker 1 blikje pizzadeeg (270 g) 10 zwarte olijven zonder pit 1 theelep... bekijk recept »

Hongaarse goulash

200 g uien 2 tenen knoflook 600 g magere runderlappen 40 g margarine 2 el tomatenpuree 2 tl paprikapoeder 1 tl karwijzaad 1 mespunt chilipeper 3 paprika's (rood en geel) 500 ml kraanwater1. Snijd de ui in ringen. Hak de knofloo... bekijk recept »

Gemarineerde zoete ui

3 zoete uien in ringen 2 tl zwarte peperkorrels 20 g italiaanse kruiden 300 ml witte wijnazijnDoe de uiringen afgewisseld met een takje rozemarijn, peperkorrels, takje salie en 2 takjes tijm in een vetvrije pot. Schenk er de wijnazijn bij. Druk de ui... bekijk recept »

Antipasti met geroosterde octopus

4 grote uien 1 kg octopus 750 ml droge witte wijn 250 ml water 5 laurierblaadjes 20 zwarte peperkorrels 3 teentjes knoflook 1 bos bladpeterselie 1 el kappertjes 2 el mayonaise 1 citroen 100 ml olijfolie extra vierge 4 sinaasappels 1 kg venkel 2 ... bekijk recept »

Balletjes met uien op Marokkaanse wijze

200 g merguezworstjes 500 g rundergehakt niet gekruid 2 uien 5 eetlepels gehakte verse koriander 1 afgestreken eetlepel ras-el-hanout 1 eetlepel bloem 1 vetarm bouillonblokje 2 eetlepels olijfolie peper en zout1. Verwarm de oven voor op th. 6 – 180°C... bekijk recept »

Gebakjes met cashewnoten

100 g brood 250 g cashewnoten 200 g uien 1 teentje knoflook zonnebloemolie 250 g rode paprika’s 1 biocitroen 4 eieren 1,5 dl sojamelk 100 g gemalen kaas 1 soeplepel dragon 1 soeplepel pijnboompitten peper en zout1. E-mail 2. 100 g brood 3. 250 g c... bekijk recept »

Gratin van rode uien en aardappel

2 el olijfolie 1 net rode uien ((500 g), in ringen) 2 stukjes Port Salut (50 (kaas 185 g), uit de koelkast) 800 g grote aardappelen ((zak 3 kg), geschild) 1/2 flesje kookroom (light (250 ml)) 2 el Provençaalse kruidenmix... bekijk recept »

Pagina 8 van 100