1000 recepten met uien
De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer20 g verse Italiaanse kruiden 1 tl zeezout 2 tl zwarte peper 8 el olijfolie 450 g varkensrollade (kamertemperatuur) 2 tenen knoflook 5 uien 500 g romaatjes (bakje 250 g) 200 g penne (pasta) 125 g crème fraîche 100 g... bekijk recept »
2 el olijfolie 4 rode uien (in halve ringen) 50 g suiker 25 ml rodewijnazijn 1 bakje mascarpone (zachte roomkaas, 250 g) 100 g bloem 3 eieren 200 ml halfvolle melk 1 bakje basilicum ((15 g), blad fijngesneden) 50 g bo... bekijk recept »
2 eetlepels cognac 1 afgestreken eetlepel maïszetmeel 1 snuifje gemalen gember 4 eetlepels Chinese wokolie 600 g rumsteak 2 afgestreken eetlepels express bindmiddel voor bruine sauzen 4 eetlepels sojasaus 0,5 eetlepel blonde kandijsuiker 30 cl water ... bekijk recept »
50 g boter 4 uien (in ringen) 2 preien (in ringen) 1 tl gedroogde tijm 5 plakjes deeg voor hartige taart ((pak 450 g, diepvries), ontdooid) 1 pakje Coburger rauwe ham ((145 g), in reepjes) 1 bekertje crème fraîche ... bekijk recept »
2 pakken Pizza & Tomato (à 470 g) 1 net zoete uien (4 stuks) 2 eetlepels olijfolie 1 theelepel verse tijm (zakje à 15 g) 2 bolletjes mozzarella (kaas à 125 g) 2 trostomaten 1 zak gemengde sla (200 g) 4 eetlepels... bekijk recept »
4 grote aardappels 1 schaal kip (spareribs (575 g)) 500 g gebroken sperziebonen 2 rode uien 2 eetlepels olijfolie 4 eetlepels roomkaas (bieslook 24)1. Oven voorverwarmen op 180 °C. Aardappelen in laagje koud water met zout naar sm... bekijk recept »
270 g gerookte forel 200 g verse kaas 125 g verse geitenkaas 1 dl room 1 kleine knolselder 6 uien 100 g voorgekookte rode bieten 1 citroen (het sap) 5 g verse tijm 10 g basilicum 10 g dragon 10 g koriander 8 sneden zuurdesembrood 2 eetlepels kappert... bekijk recept »
1.2 kg iets kruimige aardappelen 1 struik bleekselderij (in boogjes) 50 g boter 1 schaal runderbraadworst (4 stuks) 3 uien (in ringen) 2 el appelstroop 1/2 vleesbouillontablet 1/2 zakje selderij ((a 40 g), alleen de ... bekijk recept »
600 g sperziebonen ½ Amsterdamse uien (pot) 1 tl Limburgse mosterd 2 el mayonaise 4 kleine zoetzure augurken1. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen, maar laat het puntje zitten. Halveer de bonen en kook ze in 7 min. beetgaar... bekijk recept »
4 stoofpeertjes 1 flesje rodebessensap (250 ml) 50 g suiker 1 kg kruimige aardappels 500 g speklapjes (puur&eerlijk scharrel) 80 g boter 3 uien (in partjes) 2 eetlepels olijfolie 6 gewelde pruimen (zonder pit (500 ... bekijk recept »