1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer1 groene paprika 1 gele paprika 1 bosui 1 grote rode ui 2 teentjes knoflook handvol pijnboompitten 200 ml. creme fraiche (Albert H. eigen merk is erg goed)100 ml. shanghai chilisaus (grote fles van de aldi is erg lekker) 1 kippenbouillon tablet 500 g... bekijk recept »
Voor de bouillon: 1 soepkip of 3 kg kipkarkassen 4 uien - ongeschild 2 wortel 2 prei (alleen het wit) 2 laurierblaadje 4 takjes peterselie 3 theel. kerriepoeder 8 takjes selderij zout en peper 4 takjes tijm enkele kipbouillontabletten Afmaken met: 50... bekijk recept »
75 gr. couscouszout6 minipaprika's1 e.l. citroensap2 e.l. olifolie e.v.1/2 th.l. paprikapoederpeper1 bosui (in ringetjes)50 gr. feta (in kleine blokjes)1/2 e.l. verse munt (in dunne reepjes) Voorbereiding Verse munt in dunne reepjes snijdenbosui in r... bekijk recept »
200 gram couscous1 el. shoarmakruiden3/4 el. vloeibare Italiaanse bouillon3 bosuitjes? zakje verse munt200 gram zachte geitenkaas2 middelgrote courgettes Bereidingswijze In kom couscousshoarmakruidenvloeibare bouillon en 2 dl. water door elkar roeren... bekijk recept »
1 tomaat 1 stengel bleekselderij 1 bosuitje 1 eetl. fijngehakte verse koriander of peterselie 1 eetl. limoen of citroensap 1 theel. tabasco zout en peper 100g garnalen 2 eetl. mayonaise 4 tortillachips Voorbereiding Onvel de tomaatverwijder de zaadje... bekijk recept »
300 gr mihoenzout4 bosuitjes12 groene olijven met amandel1 1/2 eetlepelfijngehakte kruizemunt12 sint-jacosschelpen1 pot visfond2 eetlepels olijfolie1 citroen. Hulpmiddelen Stoompan Hulpmiddelen - Stoompan Voorbereiding Week de mihoen in koud water o... bekijk recept »
500 g reuzengarnalenrauw en ongepeld 2 limoenen 4 tomaten 3 bosuitjesin dunne ringen 15 g verse koriander 1 rode peperfijngehakt en zaadjes verwijderd 2 eetlepels olijfolie 2 teentjes knoflookin dunne plakjes 1 theelepel gemalen komijn (djinten) ... bekijk recept »
2 bosuitjes1/2 rode spaanse peper1 kippenbouillonblok3 volle el pindakaas1 el ketjap maniszoutpeper1 el fijngeknipte koreander Voorbereiding Snijd de bosuitjes in flinterdunne ringetjes. Verwijder de zaadjes uit de spaanse peper en snijd de peper in ... bekijk recept »
3 tl sesamzaadjes 2 pakken kreeft in bladerdeeg (diepvries á 260 gr. Albert Heijn) 6 bosuitjes 1-1/2 el zonnenbloemolie 2 el sojasaus 2 el sherry 3 tl citroensap Bereidingswijze Oven voorverwarmen op 200C. In droge koekenpan sesamzaadjes goudkl... bekijk recept »
6 rode paprika's1 dl olijfolie2 el wijnazijnzout en peper1 teentje grofgehakte knoflook1 bosuitje in ringen Voorbereiding Verwarm de grill voorsnijd de paprika's doormidden en verwijder zaadlijsten en stelen. Druk de paprika's met de handpalm plat en... bekijk recept »