1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer4 eetl. olijfolie500 g kalfslapjeszoutversgemalen peper1/2 theel. paprikapoeder1 teentje knoflook, geperst6 lente-/bosuitjes, in ringetjes1 laurierblad200 ml rode wijn (bijv. Beaujolais, Côtes du Rhône)200 g gedroogde abrikozen(ma... bekijk recept »
500 g kipfiletzoutversgemalen peper2 lente-/bosuitjes2 eetl. olijfolie of vloeibaar bakproduct250 ml kippenbouillon3 eetl. zilveruitjes100 ml kookroom1 eetl. mosterd1 eetl. allesbinder of maïzena1. Bestrooi de kipfilet met zout en peper. Sni... bekijk recept »
1 citroen2 eetl. olijfolie5 lente-/bosuitjes, in ringetjes, loof apart1 l kippenbouillon (van tablet)1 grote komkommer, in blokjes300 g panklare spinazie, grof gehakt300 ml Bulgaarse of volle yoghurt (Melkan)1 eetl. gehakte verse dillezoutversgem... bekijk recept »
4 eieren2 eetl. melk (Melkan)zoutversgemalen peper50 g taugé, gespoeld en gedroogd2 lente-/bosuitjes, gesnipperd1 blikje krab, uitgelekt en schoongemaakt1-2 eetl. oestersaus of ketjap asin1 eetl. sesamzaadjes, geroosterd1. Klop de eieren l... bekijk recept »
3 eetl. olijfolie2 gekookte bieten, geschild en in kleine blokjeszoutversgemalen peper300 g pastaschelpjes naar keuze3 bosuitjes, in dunne ringen2 eetl. kappertjes100 g feta, verkruimeldbalsamicoazijnhandje basilicumblaadjes, gescheurd1. Verwarm de o... bekijk recept »
1 blik rode bonen (ca. 350 g)2 eetl. wokolie of arachideolie1 teentje knoflook, gehakt1 rode paprika, zonder zaadjes, in repen1 gele paprika, zonder zaadjes, in repen2 lente-/bosuitjes, in stukjes van 2 cm1/2 eetl. versgehakte tijm of 1/2... bekijk recept »
2 eetl. arachidolie of olijfolie3 lenteuitjes/bosuitjes, in ringetjes1 gemberwortel (2 cm), geschild en geraspt2 eetl. tomatenpuree7,5 dl kippenbouillon4 vleestomaten gepeld, in blokjes1 eetl. gehakte verse koriander1. Verhit de olie en fruit hie... bekijk recept »
250 g tonijnsteak, ontdooid (Vismarine)2 lenteuitjes/bosuitjes, fijngehakt1/2 theel. vijfkruidenpoeder10 groene olijven, zonder pit, fijngehaktzout en versgemalen peper2 eetl. ketjap manis4 zwarte olijven, zonder pit, gehalveerd3 ansjovisfile... bekijk recept »
1. Snijd 250 gram (ontdooide) kabeljauw, koolvis of zalm in blokjes. Besprenkel ze met citroensap en bestrooi ze met paprikapoeder. Snijd een bosuitje in stukjes van 1 cm. Rol de stukjes vis met stukjes bosui in rauwe ham en rijg ze aan kleine spiesj... bekijk recept »
250 g gerookte zalm (Vismarine)1/2 komkommer, ongeschild, in smalle reepjes1 lente-/bosuitje, in smalle ringen2 eetl. sesamzaadjesvoor de dressing:5 eetl. arachide- of zonnebloemolie2 eetl. limoen- of citroensap1 eetl. gembersnippers op siroo... bekijk recept »