1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer500 g biefstuk2 eetlepels balsamicoazijn4 bosuitjeselk in 4 stukken2 rode uienin 16 partjes4 theelepels milde paprikapoederversgemalen zwarte peper 2-3 eetlepels olijf oliegrof zeezout Verwarm de grillpan op hoog vuur tot deze goed heet is en er een ... bekijk recept »
2 hertebiefstukjes a 125 gram1 el boter2 bosuitjes760 ml wildfond1 dl medium dry sherryzoutpeper75 gram croutonskeukenpapier In pan fond met 7 ? dl water aan de kook brengen. Sherry toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. Biefstuk en bosui erd... bekijk recept »
2 rijpe avocado's - 1 eetlepel citroensap - 100 gram cashewnoten - 3 lente-bosuitjes - 1 eetlepel olijfolie - 1 liter kippenbouillon van 1 tablet - peper - 1 theelepel worchestersays - 1 dl. slagroom Halveer de avocado′s. Verwijder de pit en sc... bekijk recept »
300 g boerenkool (deelblokjes, diepvries; doos a 450 g) 1 zakje puree voor stamppot (pak a 2 zakjes; ) 1 runderrookworst (2 2 zoetzure augurken 3 bosuitjes Bereiden Boerenkool in 10 min. gaarkoken. Puree bereiden volgens aanwijzing op verpakking. Met... bekijk recept »
8 zalmtournedos (à 75gr) 8 bosuitjes 2 limoenen 35gr boter of margarine zout en versgemalen peper keukenpapier- Zalmtournedos droogdeppen met keukenpapier. Van de onderkant van de bosui ca. 6cm afsnijden, rest van de stengels in smalle ringen snijden... bekijk recept »
1 ui 50 gram boter ½ eetlepel kerriepoeder 30 gram bloem 1 theelepel kurkuma (koenjit) 1 dl. appelsap 1 visbouillontablet 2 bosuitjes 150 gram gekookte mosselen 4 eetlepels room 1 eetlepel citroensap zout, peperUi snipperen. Bosuitjes in smalle ringe... bekijk recept »
100 gram gerookt ontbijtspek, in plakjes2 lente-/bosuitjes, in ringetjes, groen loof apart1 potje wildfond (ca. 350 ml)1 eetlepel verse gehakte (platte) peterselie1 scheut scheutje sherry of port1. Bak het spek licht krokant en verkruimel het daa... bekijk recept »
1. Snijd 2 hertenbiefstukken (of hazenrugfilets) in minibiefstukjes en bestrooi ze met zout en peper. 2. Bak ze in een beetje arachideolie rondom bruin en schep ze uit het pannetje. Voeg aan het bakvet 1 lente-/bosuitje, in ringetjes gesneden (of nee... bekijk recept »
1. Hak 4 lente-/bosuitjes. Pureer 1 potje (circa 200 gram) tomaten op olie met de helft van de tomatenolie en 2 teentjes knoflook grof. Voeg de bosui, 75 gram geraspte oude boerenkaas en voor een extra pittige smaak 3 geraspte radijsjes of een stukje... bekijk recept »
2 rijpe avocado’s1 eetl. citroensap1 eetl. olijfolie2 lente-/bosuitjes, in ringetjes8 dl kippenbouillon (van tablet of uit pot)versgemalen peper100 ml kookroom2 eieren, hardgekookt en gepeld1. Halveer de avocado’s. Verwijder de pitten... bekijk recept »