325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meerenkele bladeren boerenkool 1 eetlepel olijfolie (voor chips met peper en zout of chips met balsamico-azijn en Espelettepeper) grof zeezout en peper (voor chips met peper en zout of chips met soja en gember) 2 eetlepels sojasaus (voor chips met soja e... bekijk recept »
1 snufje Jozo fijn zeezout (bus 300 g) 4 el olijfolie 3 uien 300 g gesneden boerenkool (koelvers) 2 tenen knoflook 1 rol pizzadeel (koelvers, 400 g) 200 g crème fraîche 150 g gerookte baconreepjes 2 bollen buffelmozzarella (&hell... bekijk recept »
1 chorizo ((worst 250 g), in blokjes) 2 uien (in halve ringen) 300 g penne (pasta, zak 500 g) 1 pak boerenkool (450 g, diepvries) 50 g Pecorino Romano (kaas) ½ potje zwarte olijven (zonder pit (a 240 g)) 4 el... bekijk recept »
2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 1 ui 4 eetlepels boter of margarine 2 schaaltjes vegetarisch fijngehakt (a 175 g) 1 pak aardappelpuree (naturel 2 x 135 g) 600 ml melk 1 zakje gemalen oude kaas (150 g)1. Oven voo... bekijk recept »
300 g vezelrijke spaghetti (bijv Honig) 4 braadworsten 300 g gesneden uien 300 g boerenkool 250 ml kookroom light ½ kippenbouillontablet 250 ml heet water 250 g romaatjes1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpa... bekijk recept »
2 ciabattina's (afbakbrood) 6 el olijfolie 500 g boerenkool (of cavolo nero) 1 el mosterdzaad (potje 55 g) 1 citroen (schoongeboend) 6 ansjovisfilets in olijfolie (blikje 46 g) 1 teen knoflook 250 ml kookroom ... bekijk recept »
1 kg krieltjes 1 rode paprika 1 rode peper 300 g gesneden boerenkool 2 rode uien 2 el olijfolie 150 g vegetarische spekreepjes 200 g roomkaas zacht & luchtig (bakje, MonChou) 2 el gedroogde Italiaanse kruiden1. Halveer de grote k... bekijk recept »
150 g quinoa fusilli (pasta, pakje 227 g) 195 g bruschettatopping gegrilde groenten (potje) 400 g artisjokharten (blik) 50 g pindamix pistache gezouten (bakje 190 g) 150 g peen julienne 40 g babyboerenkool (zakje, k... bekijk recept »
150 g speltfarro 600 g regenboogwortelmix 4 el extra vierge olijfolie 2 tl kerrie 1 grapefruit 15 g munt 15 g basilicum 1 bosui 40 g babyboerenkool 60 g oven roasted amandelen 60 g granaatappelpitjes1. Kook de farro volgens de aan... bekijk recept »
100 g oud witbrood 8 kleine appels (bijv. Elstar) 400 g gehakt (half-om-half) 1 ei 1 teen knoflook (uitgeperst) 1½ tl kaneel 1 el olie1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Week het brood in 100 ml water. Snijd een mooi ka... bekijk recept »