325 recepten met boerenkool
De Fransen noemen deze groene koolsoort heel toepasselijk: ‘chou frisee’, ofwel kool met krulletjes. De dikke bladeren hebben namelijk krullende rafels aan de uiteinden. De meeste mensen zien boerenkool alleen nog maar kant-en-klaar gesneden in de koeling of de diepvries. Boerenkool heeft een stevige smaak, die goed combineert met rookworst, spekjes en andere hartige producten. De pittige koolsmaak wordt minder na de vorstperiode, de boerenkool is dan wat zoeter. De heldergroene kleur geeft de kwaliteit van de boerenkool aan. Je kunt boerenkool het beste bewaren op een koele, droge plaats en hem zo vers mogelijk eten. Boerenkool aan de struik is een paar dagen houdbaar in de koelkast; de beste bewaartemperatuur is 1-4 °C. Op een koele en droge plaats (12-15 C) is het ongeveer een week houdbaar. Voorverpakte en gesneden boerenkool kun je maar 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. + lees meer200 g farfalle 200 g Italiaanse chipolata 400 g boerenkool 240 g witte Cannellini bonen (uit blik, uitgelekt gewicht) 0,5 bakje semigedroogde tomaten met olie 1 ui 2 teentjes knoflook een beetje gedroogde, versnipperde oregano 1 mager bouillonblokje... bekijk recept »
75 g ongezouten cashewnoten 1,5 kg kruimige aardappelen 1 snufje zout 1,5 el vloeibare margarine 1 ui 600 g panklare boerenkool 1,5 dl water 2,5 el milde currypasta 1 rookworst 1 dl tuinkruidenbouillon1. Rooster de cashewnoten in een droge k... bekijk recept »
300 g spaghetti 400 g schouderkarbonade 1 el Kruidenmix voor varkensvlees 5 el olijfolie 2 tenen knoflook 500 g boerenkool 1 snufje zout 1 snufje peper1. Kook de spaghetti in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. B... bekijk recept »
1 grote ui 2 teentjes knoflook 3 grote kruimige aardappels (ca. 450 g) 250 g panklare boerenkool 4 eetlepels olijfolie 125 g chorizoworst (in plakjes van ca. 1/2 cm) zout en versgemalen peper1. Ui en knoflook pellen en snipperen... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappel 270 g Catalaanse worstjes 2 uien 2 el olijfolie 6 eieren 450 g boerenkool deelblokjes (diepvries) (ontdooid)1. Schil de aardappelen en snijd in plakjes van ½ cm. Kook 8 min. in water met zout. Giet af en laat... bekijk recept »
300 g spelt (farro) 4 eieren 100 g winterpeen 1 ui 3 el arachideolie 300 g gesneden boerenkool 2 tl gemalen laurier 250 g fijne tuinbonen 100 g rookvlees 3 el olijfolie frisse citroen1. Bereid de spelt volgens de aanwijzingen o... bekijk recept »
1 kilo aardappels (kruimig) 2 zakken gesneden boerenkool (a 300 g) 1 duobakje magere spekreepjes (ca. 250 g) 3 tomaten 150 g brie 100 ml melk1. Aardappels schillen, wassen, halveren en met boerenkool en zout in 20 minuten gaarkoke... bekijk recept »
400 g zoete aardappel 2 rode uien 1 teentje knoflook 1 rode peper 250 g gerookte spekblokjes komijnpoeder naar smaak 2 pakjes hartige taartdeeg in plakjes 3 eieren 150 ml room 500 g boerenkool 150 g geraspte oude kaas 5 roseval aardappels 1 rod... bekijk recept »
50 g roomboter 1 ui 2 tenen knoflook 2 tl baharat 1200 g kruimige aardappelen 600 g gesneden boerenkool (koelvers) 250 g runderrookworst (vers) 100 ml melk 100 g runderrookvlees 1 snufje zout 1 snufje peper 1 pureestamper1. Smelt in een ho... bekijk recept »
1 boule beurre (brood) 2 tenen knoflook 4 el extra vierge olijfolie 250 g chorizo pamplona (plakjes) 300 g boerenkool 250 g buffelmozzarella 4 el kappertjes1. Verhit de grillpan. Snijd de kapjes van het brood. Snijd de rest in s... bekijk recept »