Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Tartaartjes met uien-tomatenjus

750 g nieuwe aardappels (geschild) 4 tartaartjes 4 eetlepels vloeibare margarine 600 g broccoli (in roosjes) 2 rode uien (in halve ringen) 3 tomaten (in stukjes) 100 ml rode wijn ½ theelepel gedroogde tijm1. Aar... bekijk recept »

Peen en uien met karbonades en mosterdsaus

800 g kruimige aardappels 3  uien 1 bosje bospeen 100 ml melk 100 g piccalilly 4  varkenskarbonades à 150 g olijfolie om in te bakken 1 klontje boter 2 el grove mosterd 200 ml kookroom Laat de karbonades ... bekijk recept »

Ketjap spareribs met reuzenbonensalade

800 g kipspareribs (ketjap) 1 zak gebroken sperziebonen (500 g) 1 citroen 1 blik reuzenbonen (425 g) 1 potje Amsterdamse uien (370 ml) 1 zakje verse dille (15 g) 1 zakje rauwkost (150 g) 8 eetlepels olijfol... bekijk recept »

Franse uienpizza

2 eetlepels olijfolie extra vierge (fles 1 liter) 1 kilo uien (in halve ringen) 1 pak bladerdeeg ((diepvries, 450 g), ontdooid) 2 eetlepels kristalsuiker (pak 1 kilo) 1 eetlepel tijm 1 blikje ansjovisfilets ((46 g),... bekijk recept »

Kippenbouten met witte wijn en aardappelen à la boulangère

4 dikke kippenbouten 15 cl droge witte wijn 4 teentjes knoflook 800 g “Nicolas” aardappelen (nettogewicht, geschild) 4 uien 70 cl vetarme kippenbouillon (water blokje) 4 eetlepels olijfolie Provençaalse kruiden peper en zout1. Snipper de uien fijn. ... bekijk recept »

Snelle vissoep met kabeljauw

2  uien olijfolie om in te bakken 1  venkelknol 4  tomaten 1  sinaasappel 1.2 l water 2  visbouillonblokjes 50 g bloem 400 g kabeljauwfilet Snelle vissoepPel en snipper de uien.Snijd de venkel in blokjes. Verh... bekijk recept »

Uientaartjes met gorgonzola

6 plakjes deeg voor hartige taart (ontdooid) 250 g uien 1 el zonnebloemolie 2 el platte peterselie (fijngehakt) 150 g Gorgonzola (kaas) 3 eieren 100 ml geslagen room (23% vet)1. Bekleed elk holletje van de muffinvorm m... bekijk recept »

Hartige taart met bospeen

6 plakjes hartige taartdeeg 4 uien 2 el olijfolie 1 snufje zout 1 snufje peper 1 bos bospeen 3 eieren 400 g cottage cheese 20 g basilicum 1 ingevette lage ronde taartvorm ø ca. 24 cm1. Verwarm de oven voor tot 220 °C. Bekleed de v... bekijk recept »

Peperbiefstuk met geroosterde ui

4 rode uien 4 takjes tijm 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels zwarte peperkorrels 2 theelepels chilipoeder 1 eetlepel zeezout 4 biefstukken 25 g boter1. Verwarm de oven voor op 225 °C. Pel de uien en snijd ze tot aan de onderkant kruiseli... bekijk recept »

American ness (Aardappel-uienstamppot met corned beef)

1 bos bospenen 600 g kruimige aardappels 1 groentebouillonblokje 4 uien 75 g boter 1 el Dijonmosterd 1 el grove mosterd 75 ml witte wijnazijn 340 g corned beef 1 bos bieslook 1. Schil en snijd de aardappels in gelijke stukken. 2. Schil en snijd de ... bekijk recept »

Pagina 5 van 100