Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Hartige kaas-ui muffins als aperitief hapje.

300 gr meel 220 ml melk 2 eieren 2 grote uien gesnipperd 130 gr geraspte kaas naar keuze 3 tl bakpoeder 5 el olijfolie Italiaanse kruiden gehakte peterselie 1. Muffins hoeven niet altijd perse zoet te zijn, je kunt er prima zoute ingrediënten i... bekijk recept »

Oosterse bloemkoolsoep van Jeroen Meus

1,5 l groente- of kippenbouillon 2 uien 1 teentje look scheutje olijfolie 25 g gemberwortel 1 limoenblaadje 1 bloemkool 1 koffielepel kurkumapoeder 1 koffielepel gele currypasta (naar smaak) 4 dl kokosmelk (ongezoet) 1 eetlepel Thaise vissaus (... bekijk recept »

Catalaanse tomatensoep

50 gr ontbijspek 2 eetl olijfolie 3 st uien 50 gr gekookte ham 500 gr tomaten 1 dl witte wijn 1 l bouillon(kip of vlees) 1 grote aardappel 1/2 theelepel oregano 1/2 theelepel tijm 1 snuifje cayennepeper 2 st eidooiers 1 eetl peterselie1. Fruit de kle... bekijk recept »

Pittige Wortelsoep met Limoen

1 kilo Wortelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden 1 limoen het sap daarvan 1 eetl bruine suiker 1,5 liter kippen-bouillon 1,5 theel. kaneelpoeder 1 theel. cayennepeper 2 tn knoflook, fijngehakt 2 cm verse gember, fijngehakt 2 uien grofgehakt... bekijk recept »

Vis- en witte bonensoep met tomaten

3 middelgrote uien 2 teentjes knoflook 6 tomaten 3 takjes verse peterselie 4 el Solo Vloeibaar paprikapoeder cayennepeper 750 ml visbouillon 1 literblik witte bonen 500 g gemengde diepvrieszeevruchten 4 harde (volkoren) bolletjes1. Pel de uien... bekijk recept »

Winters stoofpotje van varkensvlees.

200 gr pitloze gedroogde pruimen 4 el olie 1/2 tl kaneel 1/2 tl peper 600 gr magere arkenslapjes 1 tl gedroogde tijm 1 tl gedroogde rozemarijn 2 dikke uien 3 teen knoflook 1 el (wijn)azijn 1 el Dijonmosterd 3 1/2 dl droge witte wijn 1 winterpe... bekijk recept »

Bok & Burger

600 gram half om half gehakt 1 sjalot 1 ei 1 theelepel kaneel 1 teentje Knoflook 4 rode uien 1 flinke klont boter 3 eetlepels Bruine bastersuiker 3 eetlepels Balsamicoazijn 1 theelepel 5 kruiden poeder 4 plakjes ontbijtspek 4 stuks hamburgerbro... bekijk recept »

Kerstgehaktballetjes met wildham en pijnboompitjes

1 kg Charlotte aardappeltjes peper, zout 8 kleine rode uitjes 4 el Solo Vloeibare margarine 1 tl suiker 150 g rucola 1.5 el gladde mosterd 4 el zure room 50 g pijnboompitjes 100 g dik gesneden wildham of Ardennerham 500 g rundergehakt 3 el ge... bekijk recept »

Gehakttaart Italiaanse Stijl

2 rode uien 2 teentjes knoflook 1 el Bertolli vloeibaar 3 bolletjes mozzarella 1 bos peterselie 8 plakjes bladerdeeg 900 g kalfsgehakt 4 eieren 60 g broodkruimels of paneermeel 2 el Dijonmosterd ronde quichevorm of springvorm (doorsnede ca. ... bekijk recept »

Gegrilde biefstuk met balsamicosaus en gepofte ui

4 grote rode uien 4 takjes rozemarijn Roomboter 2 tenen knoflook Olijfolie 1 kleine ui 200 ml balsamico azijn 1 lepel honing 4 Blonde d’Aquitaine Biefstukken 200 g Fairtrade haricots verts1. Voorbereiden: Verwarm de oven voor op 175°C.... bekijk recept »

Pagina 100 van 100