1000 recepten met witlof
Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer1 kilo aardappels (AH Biologisch) 800 g witlof (AH Biologisch) 200 g gebraden kipfilet (vleeswaren) 1 zakje besciamellasaus (pak à 2 zakjes) 1/2 l melk 150 g gorgonzola (kaas) Aardappels schillen en wassen. Oven voorverwarmen op 225 °C of g... bekijk recept »
5 struikjes witlof 100 g cherrytomaten 100 g spekreepjes 3 eetlepels balsamico-azijn 1/2 theelepel mosterd 1 1/2 theelepel appelstroop zout versgemalen peper 5 eetlepels olijfolie 1 bosje rucola (ca. 35 g) 1. Maak het witlof schoon en snijd ... bekijk recept »
500 gr aardappelen (bintjes) 1 kg witlof 1 dl cr egrave me fra icirc che peterselie zout, peper, nootmuskaat 50 gr geraspte kaas kruim van oud witbrood 50 gr boter Kook de aardappelen en druk ze door een pureeknijper. Snijd het witlof in stukjes; ve... bekijk recept »
4 stronkjes witlof 6 babymaiskolfjes 1 el honing Boter 1 mespunt foelie 2 el veenbessenconfituur 175 gr levercreme 8 boter taartjes Peper Zout Maak het witlof schoon, spoel het, snijd de 8 puntjes af op ca 3 cm en bewaar ze rauw Spoel de maiskolfje... bekijk recept »
500 gram witlof 1 ui 50 gram boter ca. 1 tl suiker 1/2 tl tijm 1 (kippe)bouillontablet 2 plakken ham van elk ca. 25 gram 1/4 liter melk 100 gram geraspte belegen Goudse kaas zout en peper Maak het witlof schoon en snijd de stronkjes er kegelvormig ui... bekijk recept »
500 gram witlof 1 ui 50 gram boter ca. 1 tl suiker 1/2 tl tijm 1 (kippe)bouillontablet 2 plakken ham van elk ca. 25 gram 1/4 liter melk 100 gram geraspte belegen Goudse kaas zout en peper Maak het witlof schoon en snijd de stronkjes er kegelvormig ui... bekijk recept »
5 eieren 8 stronkjes witlof 2 handappels (bijvoorbeeld elstar) 1 citroen 4 el olijfolie 100 g walnoten, grofgehakt 3 el bieslook, grofgesneden1. Kook de eieren in 7 minuten hard. Verwijder intussen een plakje van de onderzijde van de stronkjes ... bekijk recept »
Ingredienten 4 stuks zalmfilets ? 300 g zuurkool 2 dl witte wijn 1 ? eetl. Roomboter jeneverbessen en verse laurier klein takje rozemarijn Gegratinerde tomaatjes Ingredienten 2 stuks tomaten ? zeer fijn gehakte ui parmasan en geraspte kaas knoflook (... bekijk recept »
4 plakjes bladerdeeg zout/peper 250 gr witlof 1/2 sjalotje 1 plakje ham 1 el boter 1 ei 3 el koffieroom 1 tl paprikapoeder 25 gr geraspte kaas 4 vormpjes laag doorsnede 10 cm. Oven voorverwarmen op 200 graden. Vormpjes invetten, bekleden met bladerde... bekijk recept »
20 mooie blaadjes witlof ( 3 struikjes) 140 gr verse geitenkaas 2 takjes tijm (vergemalen) peper 2 eetlepels vloeibare honing 3 eetlepels pijnboompitten 1 1/2 eetlepel boter Grill voorverwarmen hoogste stand Witlof vullen met kaasmengsel en op de bak... bekijk recept »