704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer250 g mihoen 4 el zonnebloemolie 4 uien 2 tenen knoflook 3 paprika's 400 ml roerbaksaus lemon 1 el sambal 2 el kerriepoeder 0,5 winterpeen 50 ml water 0,5 prei 1 l olie 500 g schelvisfilet 1 snufje zout 1 snufje peper 100 g bloem1... bekijk recept »
300 g winterpeen, geschild 1 pastinaak (zak 3 stuks), geschild 1 kropsla, blaadjes losgehaald 2 rode uien, in dunne ringen 1 bakje walnoten (60 g), grofgehakt 2 avocado's, eetrijp 2 limoenen, schoongeboend 3 el mayonaise ... bekijk recept »
½ zakje bakpoeder (zakje à 16 g) 250 g bloem 4 tl gedroogde Italiaanse kruiden 1 tl zout 100 ml kraanwater 6 el olijfolie 250 g winterpeen 1 ui 2 tenen knoflook 750 g romatomaten 1½ liter kraanwater 3 groentebouil... bekijk recept »
300 g witte rijst (zak 1 kg) 3 el olie (zonnebloem) 1 schaal wokblokjes (oosters (175 g)) 1 teen knoflook (fijngesnipperd) 1 prei (in schuine ringen) 1/2 spitskool ((a ca. 400 g), grof gesneden) 200 g satésau... bekijk recept »
1,5 kg kruimige aardappelen geschild 500 g winterpeen geschild en in stukken 3 el vloeibare margarine 300 g uien in ringen 300 g gehaktletter 1 el sambal 2 el ketjap 1 tl djintenKook de aardappelen met de winterpeen 20 min. in water met zout. Verhit ... bekijk recept »
15 g koriander (bakje 15 g) 250 g winterpeen 300 g snelkookrijst 2 el zonnebloemolie 300 g kipgehakt 2 tl picadillo 400 g Mexicaanse roerbakmix 125 g zure room1. Snijd de winterpeen in blokjes en de blaadjes van de koriander grof. ... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappels Nicola 4 takjes rozemarijn olijfolie om te bakken 1 witte kool 1 winterpeen 250 ml kookroom 2 el zwarte peperkorrels 2 biefstukken à 200 g Laat de biefstuk op kamertemperatuur komen.O... bekijk recept »
2 el olijfolie 1 ui gesnipperd 1/3 knolselderij in blokjes 1 winterpeen in plakjes 1 prei in ringen 2 liter vleesbouiilon (van tablet) 250 g rundersoepballetjes 2 takjes bladselderij zout en peperVerhit in een (soep)pan de olijfolie. Fruit de ui 1 m... bekijk recept »
250 g pastinaak 250 g winterpeen 10 g verse Italiaanse kruidenmix (bakje 20 g) 1 ui 30 g boter 250 g risottorijst 125 ml droge witte wijn 875 ml hete paddenstoelenbouillon (van tablet) 75 g Parmezaanse kaas 50 g Prosciutto di P... bekijk recept »
1 pak meergranenrijst (275 g) 4 el olie 300 g kipfilet (in reepjes van 1 cm) 1 teen knoflook (fijngesneden) 2 cm verse gember ((zakje 150 g), fijngesneden) 3 el ketjap manis 2 uien (gesnipperd) 250 g winterpeen&... bekijk recept »