704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer2 sneetjes witbrood 50 ml volle melk 500 g rundergehakt 1 tl zout ½ el Franse mosterd ½ tl kerriepoeder 1 ei ½ tl paprikapoeder 1 kleine ui 200 g gele rijst 400 g pastinaken 2 el zonnebloemolie 175 ml satésaus m... bekijk recept »
1 stokbrood 1 teen knoflook 8 el olijfolie 300 g kipfilet 1 tl gemalen komijn (djinten) 1 tl kerriepoeder 2 el vloeibare honing 2 bosjes radijsjes 250 g winterpeen 2 el azijn 300 g spinazie1. Verwarm de oven voor op 200 °C. 2. Sni... bekijk recept »
300 g winterpeen 4 stengels bleekselderij 1 prei 3 laurierblaadjes 1 ui 1½ liter kraanwater 250 g knolselderij 3 tabletten groentebouillontabletten1. Snijd de uiteinden van de winterpeen ruim af en doe deze in een vergiet. Voeg de ... bekijk recept »
5 eieren 300 g oud witbrood (zonder korst) 250 ml paddenstoelenbouillon (van tablet) 1 zoete ui (in ringen) 3 eetlepels boter 100 g winterpeen (in reepjes) 125 g paddestoelenmelange (in plakjes) 1 kg witte visfi... bekijk recept »
3 el olijfolie 4 portobello paddenstoelen 1 snufje zout 1 snufje peper 2 sjalotjes 1 el oregano 1 kleine winterpeen 6 gedroogde abrikozen 1 el gembersiroop 4 el ongezouten cashewnoten 800 g zoete aardappel (bataat) 1 dl magere melk 1 staa... bekijk recept »
2 uien 6 eetlepels olijfolie 400 g risottorijst (pak a 500 g) 800 g winterpeen (zak a 1 kilo) 180 g gorgonzola (kaas) 1 zakje verse peterselie (30 g) 1 pakje room culinair (200 ml)1. Uien pellen en snipperen. In b... bekijk recept »
1 dunne prei 100 g winterpeen 2 kleine uien 2 tenen knoflook 3 takjes verse selderij 4 el tuinerwten (diepvries) 3 el olie 8 eieren 125 g roze garnalen ½ tl zout 1 cm verse gemberwortel 70 g tomatenpuree 250 ml kippe... bekijk recept »
4 (herten)biefstukken (op kamertemperatuur) 4 el olijfolie 50 g boter 1 ui (fijngesnipperd) 100 g winterpeen (in dunne plakjes) 1 stengel bleekselderij (fijngesneden) 2 kruidnagels 1 kaneelstokje 1 doosje kersen&nb... bekijk recept »
100 g ui 100 g winterpeen 100 g bleekselderij 3 el olijfolie 300 g tartaar 2 kruidnagels 6 jeneverbessen 1 blik tomatenblokjes (400 ml) 150 ml droge witte wijn (Italiaans) 150 g spaghetti 2 el Parmezaanse kaas (gera... bekijk recept »
1 ui 1 winterpeen 2 bosuien 2 el olijfolie 600 g runderreepjes 400 g tomatenblokjes 1 runderbouillontablet 1 laurierblaadje (of 1 tl gemalen laurier) 100 ml kraanwater 750 g aardappelpuree (diepvries)1. Snipper de ui. Snij... bekijk recept »