704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer3 eetlepels olijfolie 1 grote ui (grofgesnipperd) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 2 stengels bleekselderij (in blokjes) 200 g winterpeen (in blokjes) 1 pak gezeefde tomaten (500 g) 4 tomaten (in stukjes) 1&... bekijk recept »
3 eetlepels olie 1 ui (gesnipperd) 400 g koolvisfilet ((diepvries), ontdooid) 1 beker crème fraîche (125 ml) 4 zure augurken (zeer fijn gesneden) 3 eieren (losgeklopt) 1 winterpeen 1 grote appel1. Verhit 2 el ol... bekijk recept »
800 g kippenbouten 3 l koud water 250 g winterpeen 4 stengels bleekselderij 250 g prei 3 uien 2 blaadjes foelie (specerij, zakje 5 g) 3 el sojasaus 4 tl sambal oelek 125 g taugé 1 schuimspaan 1 schone keuken- of passeerdoek (zonder ... bekijk recept »
2 stuks winterpeen (250 g) 2 preien (gewassen) 2 aardappelen (geschild) 50 g boter 2 uien (gesnipperd) 2 groentebouillontabletten 1 blik bruine bonen ((800 g), uitgelekt) 1 schaal spekreepjes (150 g, vega)1... bekijk recept »
1 pompoen 250 g winterpeen 50 g boter 2 tenen knoflook (fijngesneden) 2 tl gedroogde salie 300 g risottorijst (zak 500 g) 250 ml droge witte wijn 1 liter kippenbouillon (van tablet) 100 g Parmezaanse kaas (geraspt)... bekijk recept »
1 prei 500 g winterpeen 300 g maiskorrels (blikje) 2 el olie 300 g shoarmavlees 1 ei 400 ml kraanwater 1 ovendagschotel mix voor prei 700 g aardappelschijfjes (duopak)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de prei schoon en... bekijk recept »
300 g rijst 200 g kabeljauwfilet (of koolvisfilet) 1 ei 4 el bloem 1 winterpeen (in piepkleine blokjes) 5 el olie 2 uien (gesnipperd) 1 pak tuinerwten (450 g, diepvries)1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen o... bekijk recept »
¼ komkommer 8 radijsjes 250 g winterpeen 1 limoen 2 tl suiker 2 el Japanse sojasaus 2 haasmedaillons van scharrelvarken (op kamertemperatuur) 2 el zonnebloemolie 4 witte pistolets 2 el mayonaise 8 g koriander (bakje... bekijk recept »
6 cm courgette 3 cm winterpeen 6 plakjes bladerdeeg 1 ei (klein)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer het stuk courgette en de winterpeen in de lengte. Snijd de courgette en peen in dunne plakjes van 2 mm. 2. Halveer 1 plak bladerdee... bekijk recept »
300 g winterpeen 400 g geraspte bietjes 1 citroen (schoongeboend) 15 g munt (alleen de blaadjes) 15 g dille 4 el olijfolie frisse citroen 300 g kibbeling (diepvries) 125 ml ravigottesaus1. Schil de winterpeen en rasp met ... bekijk recept »