704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer250 g winterpeen 250 g bleekselderij 2 el olijfolie 1 el witte-wijnazijn 1 pak tuinerwten (450 g, diepvries) 2 pakken gnocchi di patate (aardappel-pastaballetjes, a 500 g) 1 bakje ricotta (verse kaas, 250 g) 1/2 bakje ver... bekijk recept »
1 ui 250 g winterpeen 250 g champignons 3 el olijfolie 450 g spinazie (diepvries) 200 g geraspte lichtbelegen kaas 50 g boter 50 g bloem 500 ml volle melk 250 g lasagnebladen1. Snipper de ui fijn en snijd de winterpeen in klei... bekijk recept »
4 eieren 2 uien 250 g winterpeen 1 teen knoflook 160 g gerookte kipfilet (kipfilet à 160 g) 4 struiken Shanghai paksoi 2 el zonnebloemolie 1.4 liter kraanwater 2 kippenbouillontabletten 250 g noedels 3 el Japanse sojasaus1. K... bekijk recept »
7½ g verse munt (bakje 15 g) 1 el fijne kristalsuiker 1 citroen 1 perssinaasappel 800 g winterpeen 100 g witte kaas1. Snijd de blaadjes van de munt fijn. Pers de sinaasappel en citroen uit. Roer de suiker door het sap tot de suike... bekijk recept »
1 ui 350 g winterpeen 350 g bleekselderij 2 el olijfolie 175 g fijngehakt (Tivall) 520 g sugo piccante 300 g spaghettini 75 g gemalen belegen kaas1. Snipper de ui. Snijd de winterpeen in halve plakjes en de bleekselderij in boogjes... bekijk recept »
250 g winterpeen (geraspt) 150 g witte kool (geraspt) 1 limoen (schoongeboend) 2 tl hot curry poeder (potje 38 g) 2 bolletjes stemgember ((pot 450 g), fijngesneden) 2 el sojasaus 6 vellen filodeeg ((pakje 10 ... bekijk recept »
1 rode ui 2 teentjes knoflook 4 stengels bleekselderij 1 winterpeen 4 roma tomaten olijfolie om in te bakken 200 g half om half gehakt 2 el tomatenpuree 2 tl gedroogde oregano 2 eieren 200 g geraspte kaas 4 wraps Verwarm de oven voor op 200 &or... bekijk recept »
4 koolvisfilets ((400 g), ontdooid) 8 el olijfolie 100 g paneermeel (pakje 400 g) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 1 bakje platte peterselie ((20 g), blad fijngesneden) 1 pak gnocchi di patate (aardappel-pastaballetj... bekijk recept »
1½ kg rijpe tomaten (in stukken) 250 g winterpeen (geschild) 1 stengel bleekselderij (in boogjes) 1 ui (gesnipperd) 3 tenen knoflook (fijngesneden) ½ bakje platte peterselie ((a 20 g), alleen de blaad... bekijk recept »
1 kg kruimige aardappels 1 kg winterpeen 500 g witte uien 400 g worst (sucuk of merguez) 3 teentjes knoflook 1 el komijnzaadjes 6 el olijfolie 0.5 bosje koriander Arabische Hutspot Schil de aardappels en winter... bekijk recept »