704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer300 g macaroni grande 2 el olijfolie 2 uien 500 g spitskolen 1 takje rozemarijn (naalden fijngesneden) 1 winterpeen 1 hamblokjes (duobakje a 250 g) 1 bekertje crème fraîche light (125 ml)1. Kook de macaroni volgens de aan... bekijk recept »
300 g snelkookrijst 1/2 winterpeen ((250 g), in stukken) 1 paksoi 8 el pindakaas 400 g kipfilet (in stukjes) 2 el zonnebloemolie 2 tl satékruiden 1 zak kroepoek (naturel)1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verp... bekijk recept »
2 bakken mosselen (a 2 kg) 250 g winterpeen (geschild) 2 preien (gewassen) 50 g boter 1 ui (in parten) 250 ml droge witte wijn 1 bakje platte peterselie (20 g)1. Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder bes... bekijk recept »
4 pizzabodems houtoven naturel (pak 2 stuks) 1 winterpeen 1 zak paprikamix (rood, groen, geel) 90 g Taggia-olijven (potje 180 g) 150 g mais 100 g kappertjes 150 g geitenkaas belegen 50 (stukje)1. Verwarm de oven voor op 200... bekijk recept »
1 kg kruimige aardappels 800 g winterpeen (zak a 1 kilo) 6 eetlepels margarine 1 pak crispino's (vis, diepvries, 300 g) 125 ml melk 1 doosje aardappelkruiden (diepvries, 50 g)1. Aardappels schillen, in stukken snijden en in 2... bekijk recept »
200 g kabeljauwfilet ((diepvries), ontdooid) 2 eieren 200 g winterpeen (geraspt) 4 sneetjes oud witbrood (zonder korst en verkruimeld) 1 kg kruimige aardappels (geschild) 5 eetlepels olie 1 witte kool (gewassen en... bekijk recept »
220 g basmatirijst 2 el olijfolie 1 ui (fijngesnipperd) 1 jalapeñopeper (fijngesneden) 1 teen knoflook (fijngesneden) 400 g gepelde tomaten (blik) 1 el tomatenpuree 500 ml kippenbouillon (vers of van bouillonblo... bekijk recept »
4 el olijfolie 75 g winterpeen 1 schaal trostomaten ((5-6 stuks), in kwarten) 1 zoete ui (gesnipperd) 4 tenen knoflook (fijngesneden) 1 varkensrollade (450 g) 1 el gedroogde rozemarijn1. Verwarm de oven voor op 180 ºC.... bekijk recept »
2 el bloem 1000 g runderriblappen 2 uien 75 g boter 4 stengels bleekselderij 250 g winterpenen 2 tenen knoflook 330 ml bruin kasteelbier (flesje 330 ml) 500 ml kokend water 2 laurierblaadjes 1 runderbouillontablet 500 g aar... bekijk recept »
2 takjes dille 25 g ongezouten roomboter 1 sjalot, fijngesnipperd 100 ml droge witte wijn 200 ml visfond of -bouillon 100 ml slagroom 150 g winterpeen, geschild en in blokjes van ½ cm 2 el olijfolie 1 teen knofl... bekijk recept »