704 recepten met winterpeen
De winterpeen is een grote, vlezige wortel met een feloranje kleur. De kern is iets lichter van tint. Winterwortels kun je een paar weken bewaren en zijn daarom altijd handig om in huis te hebben. Naar men aanneemt werden de eerste wortels geteeld in Nederland en België in de 15e eeuw. Na diverse kruisingen ging de wortel twee eeuwen later op reis door Europa. In Nederland worden de bospeen en winterpeen geteeld op ruim 7.000 hectare zeer vruchtbare grond en dat proef je. Rauw en goed gewassen is peen een lekker gezond en knapperig tussendoortje, maar je kunt er ook van alles mee koken, bakken, roerbakken en stoven. Was de winterpeen, snij het 'kontje' eraf en schil de peen met een mes of een dunschiller. De kooktijd voor een hele peen is 20-25 minuten, voor plakken peen ca. 7 minuten. + lees meer200 g winterpeen 1 rode paprika 1 prei 200 g broccoli 15 g boter 2 tl gedroogde tijm 1 el citroensap 1¼ liter kippenbouillon (met kipvlees, zie basisrecept elders op site) 25 g vermicelli 2 el selderij 1 g nootmuskaat1. ... bekijk recept »
1 ui 1 teentje knoflook olijfolie 1 winterpeen 1 gele paprika 250 g salami 300 g boerenkool 1.5 l runderbouillon 100 g farfalle 75 g Pecorino Pel en snipper de ui. Pel en snijd de knoflook fijn.Verhit ... bekijk recept »
500 g iets kruimige aardappelen 500 g winterpeen 1 teen knoflook 1 rode ui 100 g gedroogde abrikozen 1 el olijfolie 1 groentebouillontablet 500 ml kraanwater 375 g kabeljauwfilet 15 g koriander 10 g platte peterselie1. Schil de aa... bekijk recept »
2 noordzeetongen* 15 g boter 75 g winterpeen (in stukjes) 1 ui (gesnipperd) 1 kleine prei (gewassen en in ringetjes) 1 stengel bleekselderij (in boogjes) 2 tenen knoflook (fijngesneden) 0.125 l droge witte wijn ... bekijk recept »
500 g kruimige aardappelen 250 g winterpeen 1 citroen ½ bakje salie (bakje 15 g) 150 g Parmezaanse kaas 100 g bloem 1 ei 1 tl zout 2 el bloem 60 g boter1. Schil de aardappelen en de peen. Snijd in gelijke stukken en kook i... bekijk recept »
1 struik bleekselderij (500 g) 1 winterpeen (250 g) 1 ui (in dunne parten) 2 eetlepels olijfolie 300 g penne rigate (zak 500 g, pasta) 1 schaal zalmreepjes (250 g) 1 bakje verse roomkaas (met kruiden (125 g))... bekijk recept »
750 g rib-runderlappen 2 el grove mosterd 50 g boter 2 tenen knoflook 2 winterpeen 1 knolselderij 1 vleesbouillontablet 1 fles bier (op kamertemperatuur) 200 ml kraanwater 4 vastkokende aardappelen 2 preien 3 takjes selderi... bekijk recept »
250 ml witte wijnazijn 50 g suiker 2 uien 500 g pompoen 2 el mosterd ½ tl gemberpoeder (djahé) 50 g blanke rozijnen 1 winterpeen 0.1 knolselderij 1 prei 3 tenen knoflook 5 el olie 1 kip 30 g verse peterselie 1 laurier... bekijk recept »
300 ml rode wijn 150 ml rode-wijnazijn 2 laurierblaadjes 4 kruidnagels 1 ui (in stukken) 1 winterpeen ((250 g), geschrapt en in stukken) 750 g sukadelapjes 20 g boter 50 g kruidkoek (verkruimeld) 2 eetlepels appelstro... bekijk recept »
500 g winterpenen 1 bosje salade-ui 2 eieren 400 g bloemkoolrijst 2 el arachideolie 225 g Thaise rijstnoedels 400 g magere varkensreepjes 80 ml soja-gemberdressing1. Breng een ruime pan water aan de kook. Schil de winterpeen, snijd de u... bekijk recept »