1000 recepten met tomaat
Tegenwoordig zijn er vele soorten, kleuren en vormen tomaat te koop uit binnen- en buitenland, het hele jaar door. Tomaat is in vele variaties te gebruiken, in salades, soepen en sauzen. Vleestomaat heeft stevig vruchtvlees, weinig pitjes, een goede smaak en zijn vaak geribbeld. Wanneer ze kogelvormig zijn, hebben ze veel pitjes, vol sap, maar niet geurig. Door de mooie vorm wordt deze vleestomaat veel gebruikt als garnering. Cocktail- en kersentomaat hebben een dikkere schil, vooral een intense smaak en zijn veelal geurig. Was de tomaat altijd goed! Verwijder de steelaanzet en naar gelang in blokjes of plakjes snijden. De tomaat is eindeloos te gebruiken. + lees meer400 g tortellini (met kaasvulling, kant-en-klaar)250 g pruimtomaten (mini, 1 doosje)150 g jonge spinazie2 tenen knoflook2 el bladpeterselie (gehakt)50 g pijnboompitten3 el kappertjes2 sneetjes toastbroodgeraspte parmezaanolijfoliepeperzout1. Pel en s... bekijk recept »
12 lasagnevellen (verse, of 250 g cannelloni)800 g bladspinazie500 ml tomatenpassata250 g kerstomaten1 ui400 g ricotta100 g geraspte parmezaan100 g geraspte mozzarella (of in plakjes)2 eieren3 teentjes knoflook3 el gehakt basilicumboterolijfolienootm... bekijk recept »
8 varkenskoteletten4 tomaten1 citroen (sap van)2 takjes basilicum200 g rijst (gekookte)100 g linzen2 el honingolijfolie1 kl paprikapoederpeperzout1. Meng de honing met 5 eetlepels olijfolie, het citroensap, paprikapoeder, peper en zout. Schenk over h... bekijk recept »
4 zeetongen4 tomaten (in blokjes)250 g champignons (in plakjes)300 g garnaalkoppen (en -schalen, bij vishandelaar)0.5 citroen (sap van)1 takje selder (grof gesneden)1 sjalot (gesnipperd)200 ml droge, witte wijn200 ml roomboter1 el gehakt peterseliepe... bekijk recept »
4 kalfskoteletten450 kerstomaten2 sjalotten2 teentjes knoflook4 takjes tijm1 el bladpeterselie (gesnipperd)80 g zwarte olijvenolijfoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. Spoel en droog de tomaatjes. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Ri... bekijk recept »
250 g kleine pasta (elleboogjes, farfalle,...)250 g kerstomaten2 stengels bleekselder1 wortel1 el citroensap150 g harde kaas (in 1 dikke plak)4 el yoghurtwitte balsamicoazijnolijfoliepeperzout1. Meng de pasta met de groenten, de kaas en de dressing. ... bekijk recept »
8 maatjes (enkel)3 friszure appels2 onbehandelde limoenenhandvol spinazie4 trostomaten (langwerpig)2 el honing1. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de limoenen met heet water, rasp de schil en pers de vruchten uit. 2. Spoel de appelen en verwijder ... bekijk recept »
500 g grijze garnalen4 vleestomaten (stevige)2 el mayonaise (light)2 el gehakt peterselie ( enkele plukjes extra)1 kl citroensappeperzout125 g gemengde sla12 sneetjes brood (speltbrood)1. Pel de tomaten. Snij de hoedjes eraf en lepel het vruchtvlees ... bekijk recept »
4 rode mulfilets (of zeebarbeel)800 g aardappelen2 venkelknollen4 tomaten1 el kervel (gehakt)1 kl venkelzaad (of anijszaadjes)50 ml pernod100 ml appelazijn200 ml schaaldierenfond150 ml room100 ml karnemelk2 kl suikerolijfolieboterpeperzout1. Pel en o... bekijk recept »
600 g roodbaarsfilet (zonder vel)200 g wortelen1 ui2 el boter1 laurierblaadje2 el citroensap600 g tomatenblokjes (blik)400 ml groentebouillon2 el kappertjes1 kl tijm (blaadjes)peperzout1. schil de wortelen en snij ze in stukjes. snij de vis in beetkl... bekijk recept »