1000 recepten met tomaat
Tegenwoordig zijn er vele soorten, kleuren en vormen tomaat te koop uit binnen- en buitenland, het hele jaar door. Tomaat is in vele variaties te gebruiken, in salades, soepen en sauzen. Vleestomaat heeft stevig vruchtvlees, weinig pitjes, een goede smaak en zijn vaak geribbeld. Wanneer ze kogelvormig zijn, hebben ze veel pitjes, vol sap, maar niet geurig. Door de mooie vorm wordt deze vleestomaat veel gebruikt als garnering. Cocktail- en kersentomaat hebben een dikkere schil, vooral een intense smaak en zijn veelal geurig. Was de tomaat altijd goed! Verwijder de steelaanzet en naar gelang in blokjes of plakjes snijden. De tomaat is eindeloos te gebruiken. + lees meer4 broodjes (zachte)500 g lamsgehakt150 g feta1 potje Griekse yoghurt1 komkommer2 tomaten50 g rucola1 rode ui0.5 sjalot (gehakt)2 teentjes knoflook (gehakt)1 chilipeper (gehakt)oregano (verse)20 g paneermeel1 eiolijfoliewitte wijnazijn0.5 kl komijnpoe... bekijk recept »
600 g rog (filet, in 4 porties)1 blikje tomatenblokjes (400 g)300 g jonge spinazie (gespoeld)handvol basilicum4 ansjovisfilets4 takjes rozemarijn200 ml droge, witte wijn2 teentjes knoflook1 sjalotolijfoliepeperzout1. Snipper de knoflok en de sjalot. ... bekijk recept »
500 g krielaardappelen16 kerstomaten (gehalveerd)1 takje rozemarijn1. Spoel 500 g krielaardappeltjes en kook ze 5 minuten voor. Giet af en snij ze in dikke plakken. 2. Doe de aardappeltjes met 16 gehalveerde kerstomaten in een ovenschaal. 3. Kruid me... bekijk recept »
4 tomatenbosje basilicum1 ciabatta1. Ontvel en ontpit 4 tomaten en snij ze in kleine blokjes. 2. Meng met 1 gesnipperd bosje basilicum, peper, zout en olijfolie. 3. Snij 1 ciabatta in plakjes en rooster ze. Beleg met de tomatenmengeling. bekijk recept »
1 lamskroon2 tomaten3 tenen knoflook2 el paneermeel2 el geraspte parmezaantakje rozemarijnolijfoliepeperzout1. Verwarm de oven voor op 180°C. 2. Bestrijk een ovenschotel met olie. Kruid het vlees rondom met peper en zout en leg het erin. Doe er o... bekijk recept »
8 sneden brood4 plakken gedroogde ham125 g manchego4 tomaten1 el balsamicovinaigrette4 el basilicum (gesnipperd)olijfoliepeperzout1. Maak een inkerving in de tomaten en dompel ze 15 tot 20 seconden in kokend water. Laat schrikken onder ijskoud water ... bekijk recept »
150 g chorizo400 g krielaardappelen3 stengels selder150 g rucola125 g mozzarella (minibolletjes)250 g kerstomaten20 ml slagroom (30% VG)3 el mayonaise1 el rozemarijn (gehakte)1 el waterkers (gehakte)peperzout1. Snij de chorizo in plakjes en bak ze kn... bekijk recept »
14 asperges8 tongscharfilets2 pruimtomaten (zoete)1 sjalot4 el balsamicoazijn (oude)1 dl olijfolie8 blaadjes koriander1. Breng water aan de kook. 2. Snipper de sjalot fijn. 3. Snij de bovenkant van de tomaten kruisvormig in en leg ze 15 seconden in k... bekijk recept »
4 kipfilets500 g scampi's3 tomaten2 teentjes knoflook200 g amandelpoeder250 ml rode wijnketchupkerriepoederboterpeperzoutpeterselie1. Snij de kip in blokjes. Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal. Snij de tomaten in miniblokjes. Pel en sn... bekijk recept »
500 g tagliatelle200 g tuinbonen (of verse erwten)8 el tomaten (gekonfijte, op olie)50 g parmezaanolijfolie50 g pijnboompitten1 bosje rucola1 sjalotpeperzout1. Snij de sjalot fijn. Rooster de pijnboombitten. Schaaf de parmezaan. 2. Blancheer de tuinb... bekijk recept »