1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer1 kogelbiefstuk (op kamertemperatuur) 25 g boter 1 doosje magnetronfrites naturel (diepvries, 125 g) 1 sjalot (gesnipperd) 75 ml rode port 2-3 trostomaten (in partjes) 75 g witte kaas op olie (pot a 300 g) 1 eet... bekijk recept »
500 g reuzegarnalen (diepvries) 250 g mihoen 4 el ongezouten pinda's 2 rode pepers 3 el Thaise vissaus 4 el tamarindepasta 5 el rietsuiker 4 el olie (zonnebloem of arachide) 2 tenen knoflook 1 sjalot 125 g taugé 3 bosu... bekijk recept »
3 bosuien 1 sjalot 250 g groene asperges 200 g haricots verts 50 g boter 300 g risottorijst (arboriorijst) 1 dl droge witte wijn 1 liter kraanwater 2 kruidenbouillontabletten 100 g sugarsnaps1. Halveer de bosuitjes in de lengte... bekijk recept »
100 g pastinaak 200 g winterwortel 200 g spruiten 1 snufje zout 200 g champignons 2 el olijfolie 1 el Italiaanse kruiden (bakje 20 g) 40 g smaakboter sjalot-tijm 1 snufje peper1. Schil de pastinaak en de wortel. Snijd de pastinaak in blokjes ... bekijk recept »
300 g spaghetti 1 sjalot 2 teentjes knoflook 1 sneetje bruin brood 0.5 bosje peterselie 250 g cherrytomaten 250 g jumbogarnalen 300 g spinazie olijfolie om in te bakken olijfolie extra vierge • Breng een pan... bekijk recept »
½ citroen (schoongeboend) 2 dl witte wijn ½ eetlepel witte-wijnazijn 1 eetlepel tijm (fijngehakt) 1 eetlepel verse rozemarijn (fijngehakt) 1 sjalot (in dunne ringen)1. Schil van citroen raspen. In lage schaal c... bekijk recept »
700 g voorgekookte krieltjes zonder schil 4 karbonades zonnebloemolie 150 g haricots verts 1 sjalot 1 teentje knoflook 1 citroen 3 el olijfolie extra vergine 1 tl mosterd 1 tl honing 400 g linzen ... bekijk recept »
1 el olijfolie 350 g sjalotten ((net 400 g), in dunne plakjes) 1 el Provençaalse (kruiden (potje 11 g)) 1 kg aardappelen (kruimig (bijv. Victoria), geschild) 1 potje ansjovisfilets ((90 g), uitgelekt) 1 beker slagroom&nb... bekijk recept »
3 sjalotten 1 gele paprika 4 roma tomaten 200 g eikenbladslamelange (zak à 100 g) 200 g geitenkaas (chevre doux) 100 g verse honing-mosterddressing (bakje) 50 g Italiaanse mix voor in de sla ½ Pain de Mediterrane1. S... bekijk recept »
1/2 bosje verse munt fleur de sel 100 g groene linzen 1 laurierblad 20 cl magere melk 30 cl ontvette gevogeltebouillon peper van de molen 1 takje peterselie 1 sjalot 1 teentje knoflook 1 wortel1. Pel de look en de sjalot en hak fijn. 2. Doe ze in een... bekijk recept »