1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer2 sjalotten ½ winterpeen 100 ml witte wijn 2 el witte wijnazijn 1 el gedroogde tijm 1 laurierblad 150 g zalmfilet 75 g roomboter (op kamertemperatuur) 1 ei (gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)) 1 el crème fraîche ... bekijk recept »
1 kg vastkokende aardappelen 1 sjalot 1 el verse bieslook 1 el verse peterselie 1 el verse tijm 2 el mayonaise 150 ml Griekse yoghurt1. Snijd de aardappelen in plakken van ca. 1/2 cm en kook in 12-15 min. gaar. Snipper de sjalot. Snijd de... bekijk recept »
4 plakjes filodeeg (diepvries) 75 ml balsamicoazijn 2 el poedersuiker 1 sjalot 1 schaal paddenstoelen 3 el olijfolie 1 teentje knoflook 50 g blauwaderkaas, bijv. roquefort 1 takje tijm zout en peperVerwarm de oven voor tot 200 ºC. Verwijder de versh... bekijk recept »
4 aardappelen (grote) 1 sjalot 150 g gebraden kipfilet (broodbeleg) 2 el olie 3 tl kerriepoeder 150 g tuinerwten (diepvries) 12 plakjes filodeeg (diepvries) 2 eieren 2 liter olie om te frituren1. Verhit het frituur... bekijk recept »
6 eieren 2 eetlepels rijstazijn (of witte-wijnazijn) 2 eetlepels Thaise vissaus 2 eetlepels zoete chilisaus 2 eetlepels donkere basterdsuiker 1 zak veldsla (75 g) 200 ml olie 2 sjalotten (in dunne ringen)1. Eieren in ca. ... bekijk recept »
400 g kalfslappen 4 el olijfolie 1 sjalot gesnipperd 75 ml witte wijn 1 pot kalfsfond (400 ml) 2 takjes rozemarijn 500 g fettucine 250 g paddestoelenmix 4 el slagroom 2 tl mosterd 2 el dragon fijngesnedenBestrooi de kalfslappen met zout en peper. Ver... bekijk recept »
4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries) 300 g gemengde paddestoelen (o.a. oesterzwammen en shii-takes) 1 sjalot 2 teentjes knoflook 7 eieren (gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)) 4 el olijfolie 3 el bloem 250 ml slagr... bekijk recept »
1 sjalot 1 limoen 125 g zachte gezouten boter 1 theelepel milde currypasta (pot a 283 g) 1 theelepel mangochutney (pot a 346 g) 600 g kipfilet 4 eetlepels bloem 1 ei (losgeklopt) 6 eetlepels broodkruim 3 eetlepels zon... bekijk recept »
75 g lichtpittige chorizo 1 trostomaat 1 sjalot 1 jalapeñopeper 1 limoen 2 avocado's1. Snijd de chorizo in plakken van ½ cm dik. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de plakken op middelhoog vuur in 3 min. goudbruin en knapperig... bekijk recept »
250 g mihoen 4 el zonnebloemolie 350 g gemarineerde kipreepjes of naturel kipreepjes (zie tip) 1 rode paprika 1 sjalot 300 g paksoi 200 g chinese kool 1 tl kerriepoeder 0,5 tl chilipoeder 400 ml kokosmelk 1 kippenbouillontablet 2 bosuitjes... bekijk recept »