1000 recepten met sjalot
Dit kleine ovale uitje met gele of rode schil heeft een fijnere smaak dan de gewone ui, maar bij het snijden lopen de tranen ook sneller over je wangen. Hij is ideaal om gerechten extra smaak te geven en om sauzen en salades heerlijk te kruiden. Jus waarin je een sjalotje zachtjes meebakt, krijgt een aparte, lichtzoetige smaak. Sjalotjes zijn makkelijk en veelzijdig: je kunt ze bakken, stoven, smoren, koken en rauw gebruiken. Kontje eraf snijden, de schil verwijderen en in ringen of snippertjes snijden. Maar doe dit pas vlak voordat je ‘m gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. + lees meer500 g cannelloni500 g ricotta2 courgetteskerstomaten1 fles tomatencoulis1 bol mozzarellaolijfolie2 tenen knoflook (voor de tomatensaus)2 tenen knoflook1 handvol peterselie1 handvol basilicum1 sjalot0.5 bosje bieslookpeperzout1. Snipper de bieslook. H... bekijk recept »
600 g hertenfilet (in 4 medaillons van 150 g)10 stuks gedroogd eekhoorntjesbrood100 g abrikozen (vers uit blik)30 g noten (pecannoten of walnoten)1 dl room40 g Comté-kaas4 dl wildfond40 g boter2 el olijfolie1 sjalot1 takje verse tijm1 takje rozemarij... bekijk recept »
1 reegebraad (van 1 kg)1 takje selder4 appels200 g veenbessen2 dl rode wijn2 dl wildfond50 g boter1 sjalotpeperzoutsuiker1. Snipper de sjalot en selder. Snij de schil van de appelen in tot op het vruchtvlees. Verwijder het klokhuis. Verwarm de oven v... bekijk recept »
1 kalkoenborst200 g gezouten spek500 g blauwe pruimen (vers of diepvries)50 g gedroogde tomaten1 kl boter2 el olijfolie0.5 rode paprika1 el fijne suiker1 sjalot1 teentje knoflookpeperzout1. Hak de sjalot en knoflook fijn. Snij de paprika en tomaten i... bekijk recept »
100 g eendenborst (gerookt)1 kg rosbief500 g sperziebonen1 sjalotbotermosterd1 dl room2 takjes rozemarijnpeperzout1. Verwarm de oven voor op 165° C. 2. Snipper de sjalot. 3. Snij de eendenborst in reepjes. 4. Bak de rosbief rondom aan in boter. H... bekijk recept »
500 g linguine125 g tonijn (blik)500 g tomaten (gepelde, uit blik)80 g zwarte olijven1 sjalot2 el olijfolie1 teen knoflookpeterseliechilipoederpeperzout1. Ontpit de olijven. Hak de tomaten en de peterselie fijn. Pel de sjalot en de knoflook en hak ze... bekijk recept »
8 sneetjes Vlaamse ham120 g rapen120 g witloof120 g knolselder120 g rodekool4 blaadjes Romeinse sla1 sjalot120 g eekhoorntjesbrood40 g walnoten2 kl witte wijnazijnkoolzaadolie1 teen knoflookkardemompoederuit de molen peperzeezout1. Snij de knoflook, ... bekijk recept »
4 tournedos (150 à 200 g per stuk)ganzenvet4 sneden brioche (brood, in dikke repen)500 g fijne bonen (beetgaar gekookt)2 el cognac3 cl truffelsap (supermarkt)4 dl kalfsfond2 el maderaboterzwarte truffels (vers, in dunne plakjes)1 sjalot (fijn gesnipp... bekijk recept »
4 kipfilets1 krop eikenbladsla 2 appels het sap van 1 citroen 200 g Hervekaas 100 g notenmengeling5 gedroogde vijgen 1 sjalot1 El Luikse stroop olijfolie peper, zout 1. Bak de kipfilets goudbruin in wat olijfolie tot ze gebakken zijn. Hou warm. Spoe... bekijk recept »
voor 7 personen: 1400 kg hertekalf 250 gr. fijne sperzieboontjes 250 gr. sluimerwtjes 400 gr. gemengde boschampignons 3 sjalot 1 tomaat 3 teentjes look 2 dl. port 2 dl. wildfond 4 el. wijnazijn een beetje tijm en dragon 1 blaadje laurier ... bekijk recept »