709 recepten met linzen
Rode, gele, bruine en groene: er bestaan vele soorten linzen. Deze kleine schijfvormige peulvruchten komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Europa. Het is dan ook niet gek dat ze vooral gebruikt worden in de Indiase, Turkse en Marokkaanse keuken. Linzen zijn alleen gedroogd te koop en stonden heel lang bekend als voedsel voor de armen. De bekendste en misschien wel de smakelijkste linzen zijn de groene linzen van Le Puy uit Frankrijk. Deze zijn heel klein, bol en donkergroen, met een iets blauwige schijn. Sommige linzen hoeven niet geweekt te worden, andere juist wel (zoals andere gedroogde peulvruchten), kijk goed op de verpakking! + lees meer150 gram oranje linzen 3 eetlepels korianderzaadjes 2 eetlepels citroen- of limoensap 4 eetlepels appeldiksap 1 zout Kook de linzen in 10-15 minuten gaar. Verhit de koriander zachtjes in een droge pan totdat er voldoende geur vrijkomt. Wrijf de zaadj... bekijk recept »
500 gm linzen 2 liter water 2 blikjes (à 450 gram) tomatenstukje; s 2 tenen knoflook 1 de schil van een halve sinaasappel 2 laurierblaadjes 100 ml olijfolie (plus wat extra) 1 volle theelepel oregano 3 groentebouillonblokjes 1 peper 1 zout naar smaak... bekijk recept »
120 gram rode linzen 1/2 vleesbouillonblokje 1/2 blikje tomatenblokjes 1 1/2 theelepels kerriepoeder 1/2 theelepeltje komijnpoeder 1 ui (half fijngesni 1 laurierblad 1 eetlepel zonnebloemolie naanbrood wat verse koriander Bereiding: Kook de linzen ... bekijk recept »
400 gram linzen (pot) olijfolie 150 gram gerookte spekblokjes 1 grote ui fijngesneden 3 stengels bleekselderij in stukjes 2 blikken tomatenblokjes 750 ml vleesbouillon 5 saucijsjes zout peperSpoel de linzen in een zeef af met koud water en laat ze... bekijk recept »
500 gr linzen 1 grote ui enkele worteltjes 2 teentjes knoflook 1 bosje selderij 1 laurierblad Majoraan Lavas Rozemarijn 100 gr spekblokjes Azijn Zout Laat de linzen enkele uren weken en kook ze in ± 1 uur met de knoflook, 1/2 ui, de selderij,... bekijk recept »
500 gr mager lamsvlees in blokjes 200 gr rode linzen 1 fijngehakte ui De schil van 2 citroenen of limoenen Mespunt saffraan Sap van 1 citroen of limoen 7 1/2 dl runderbouillon of water 1/2 theelepel zout Versgemalen zwarte peper 1/4 fijngesneden witt... bekijk recept »
500 gr gele of bruine linzen 2 1/2 liter water 2 fijngehakte uien 1 geraspte wortel 2 gekneusde teentjes knoflook 1 in stukjes gesneden stengels bleekselderij 1 eetlepel olijfolie 2 laurierblaadjes 5 theelepel zout Versgemalen zwarte peper 2 theelepe... bekijk recept »
500 gr mager lamsvlees in blokjes 200 gr rode linzen 1 fijngehakte ui De schil van 2 citroenen of limoenen Mespunt saffraan Sap van 1 citroen of limoen 7 1/2 dl runderbouillon of water 1/2 theelepel zout Versgemalen zwarte peper en 1/4 fijngesneden w... bekijk recept »
500 gr mager lamsvlees in blokjes 200 gr rode linzen 1 fijngehakte ui De schil van 2 citroenen of limoenen Mespunt saffraan Sap van 1 citroen of limoen 7 1/2 dl runderbouillon of water 1/2 theelepel zout Versgemalen zwarte peper en 1/4 fijngesneden w... bekijk recept »
200 g Italiaanse pastabloem (00) zeezout 2 grote eieren 1 el olijfolie 12 peterselieblaadjes Voor de vinaigrette: 3 el groene linzen 1 sjalot 1 teen knoflook 4 el olijfolie 2 el notenolie 2 tl balsamico 2 el rodewijnazijn 2 tl malaga of rode port Voo... bekijk recept »