1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer600 gram kipdijfilet of kipkarbonade1 eetlepel bloem2 eetlepels arachide- of wokolie1 ui, gesnipperd2 eetlepels milde currypasta1 blikje tomatenblokjes (400 g)300 gram zoete aardappel, geschild en in blokjes400 gram spitskool, in dunne repen1 bosje l... bekijk recept »
1 bloemkool, in kleine roosjes250 gram broccoli, in kleine roosjes500 gram kalkoenfilet, in blokjes3 eetlepels olijfolie1 bosje lente-/ bosui, in schuine ringetjes50 gram bloem250 milliliter kippenbouillon300 milliliter melk1 eetlepel kerriepoede... bekijk recept »
250 g tofoe naturel, in kleine dobbelsteentjes100 ml ketjap manis2 eetl. sambal manis1 theel. gemberpoeder (djahé)zoutversgemalen peper250 g sugarsnaps250 g eiermie2-3 eetl. zonnebloemolie2 teentjes knoflook, grof gehakt2 eetl. geroosterd sesa... bekijk recept »
400 g kipfilet1 limoen of citroen1/2 rode peper, zonder zaadjes, in ringetjes1/2 theel. kurkuma (geelwortel) of kerriepoeder1/2 theel. gemalen komijn (djinten)4 eetl. ketjap asinarachideolie of zonnebloemolie1 lente-/bosuitje, in smal... bekijk recept »
400 g kabeljauwfilet (Vismarine), ontdooid3 eetl. bloemzoutversgemalen peper1 citroen200 g gemengde paddenstoelen100 g boter of vloeibaar bakproduct250 g peultjes, afgehaald4 lente-/bosuitjes, in stukjes van 2 cm200 ml crème fraîche ... bekijk recept »
2 kipfilets150 g zachte geitenkaas1 lente-/bosui, in smalle ringenzoutversgemalen peper1 grote rode ui, gesnipperd2 eetl. olijfolie1 mango, in blokjes200 ml oosterse chilisaus1 bosje verse koriander, gehakt75 g gemengde bladsla1 komkommer, in pla... bekijk recept »
6 eieren, hardgekookt en gepeld125 ml crème fraîche (Melkan)75 ml mayonaise1 theel. mosterd1 eetl. melk (Melkan)zout en versgemalen peper2 lente-/bosuitjes, gehakt8 kleine trostomaten, liefst aan een tak2 eetl. olijfolie1 theel. gedr... bekijk recept »
75 g rucola1 limoen of citroen2 eetl. sesamzaad200 g peultjes, afgehaald200 g rosbief, in plakken (vleeswaren)2 lenteuitjes/bosuitjes, in smalle ringen4 eieren, hardgekookt, gepeld en gehaktvoor de dressing:2 eetl. sesamolie2 eetl. olijfolie of z... bekijk recept »
4 vellen filodeeg van 24x24 cm, ontdooid50 g boter gesmolten1 lenteuitje/bosuitje in smalle ringen, loof apart125 g cherrytomaten/kerstomaten in vierenpluk fijne veldsla of rucola100 g Hollandse garnalen (Vismarine)voor de dressing:3 eetl. ol... bekijk recept »
200 g ananasstukjes op siroop (blik)400 g varkensfilet, in dunne plakjes4 eetl. sojasaus4 eetl. zonnebloemolie1 eetl. bruine basterdsuiker1 teentje knoflook, gehakt2 eetl. wittewijnazijn3 eetl. tomatenketchup2 eetl. honing2 eetl. chilisaus1 eetl. ma&... bekijk recept »