1000 recepten met bosui
De bosui dankt zijn naam aan de manier waarop ze worden verkocht: in bosjes. Ze worden ook wel lente-uitjes of stengeluitjes genoemd. De smaak is zacht en doet een beetje aan prei denken. Rauw en in ringetjes gesneden past bosui prima in bijvoorbeeld salades of soepen. Maar rauwe bosuitjes zijn ook heel smakelijk in rauwkost, gestoofde groenten, op een boterham met kaas of in een omelet. Meegestoofd geven bosuitjes een gerecht een lichte uiensmaak. Stoof of bak ze wél kort, want anders gaat de lekkere smaak verloren. Gestoofde bosui smaakt lekker in voorjaarsgroenten, eiergerechten en lichte vleessoorten, zoals kalfsvlees, kip en vis. Bosui wordt ook veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals noedelsoep of curryschotels. Je kunt bosui zelfs als groente serveren: snijd de uitjes dan in stukjes van ca. 5 cm en stoof deze in 3 tot 4 minuten in wat boter gaar. Daarna bestrooi je ze met wat (zee)zout. Snij de bodem eraf . Haal ook het allerlaatste deel van het groen en de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes daarna en snij ze in kleine ringen. + lees meer1 kg krieltjes 6 el zonnebloemolie 1 el wittewijnazijn 1 tl mosterd 20 g platte peterselie (bakje 20 g) 3 bosuien 2 el kappertjes1. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Vet de ovenschaal in. Boen de krieltjes schoon, doe ze in de ovenscha... bekijk recept »
1 liter visbouillon (van tablet) 500 g tijgergarnalen 2 sjalotten 4 el olijfolie 350 g risottorijst 3 el semi zongedroogde tomaten 100 ml witte wijn 3 bosuitjes1. Laat de garnalen ontdooien. Breng de bouillon aan de kook en houd he... bekijk recept »
200 g sugar snaps 1 zakje bosui (3 stuks) 1 struik paksoi 3 el (roerbak)olie 400 g Thaise kipfiletblokjes met kokos en citroengras 2 pakjes zachte noodles (a 150 g)1. Kook de sugar snaps in een laag kokend water in de wok in 3-4 m... bekijk recept »
2 el zonnebloemolie 1 rode paprika (in stukjes) 1 komkommer (geschild) 2 zakjes bosui ((a 3 stuks), in schuine ringetjes) 5 el tikka masalasaus (pot 400 ml) 1 bekertje slagroom (125 ml) 1 schaal Schotse zalmfilet&... bekijk recept »
300 gr couscous Bosje verse koriander, fijngehakt 250 gr cherrytomaatjes ½ blokje groenteboullion 1 courgette 3 eetl pistachenootjes, ongezouten 200 gr feta 4 stengels bosui 15 gr boter 40 gr rucolaSnijd de courgette ... bekijk recept »
275 g mihoen 1 rode peper arachideolie 2 tl kurkuma 2 tl gemberpoeder 1 Chinese kool 1.5 l water 3 kippenbouillonblokjes 1 bosje bosui 400 g kipfilet 125 g taugé 4 eieren ketjap manis Kook ... bekijk recept »
400 g kabeljauwfilet (diepvries, ontdooid) 5 el olijfolie 2 sinaasappels 350 ml kokend water 1 groentebouillontablet 2 tl gedroogde Italiaanse kruiden 1 bosje bosui 20 g platte peterselie (bakje) 2 venkelknollen 300 g cous... bekijk recept »
400 g snijbonen (schoongemaakt) 1 el sesamolie 1 bosui (in ringetjes) 1 el geroosterde sesamzaadjes1. Snijd de bonen in de lengte in dunne repen. Kook ze in ruim water met zout in ca. 7 min. beetgaar. Giet ze af in een vergiet en spoe... bekijk recept »
8 bosuitjes 6 eieren 2 dl volle melk zout peper 1 bakje (Hollandse)garnalen (100 g) 2 eetlepels (olijf)olie 1 bakje verse vissaus 'cocktail' (150 ml AH Huistraiteur) ½ zakje verse bieslook (à 20 g)1. Bosuitjes scho... bekijk recept »
300 g pandanrijst 1 snufje zout 1 groene kool 4 el wokolie 1 gele paprika 1 bosje bosui 300 g voorgekookte reuzengarnalen 30 g selderij 2 el sambal brandal1. Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking gaar. 2. Breng een pan met wate... bekijk recept »