Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Minilamsgebraad in kruidenkorst en mals honingwitlof

0.5 bosje bieslook 30 g boter, op kamertemperatuur 2 eetlepels honing 2 laurierbladen 2 teentjes look 1 minilamsgebraad taste of Inspirations van ongeveer 800 g 1 eetlepel olijfolie 50 g paneermeel 1 takje rozemarijn 1.2 kg witlof uit volle grond 0,5... bekijk recept »

Risotto met gebakken tilapia en witlof

1 zakje Risotto alla Milanese (165 g) 3 struikjes witlof ½ rode paprika 2 takjes tijm 4 eetlepels olijfolie zout en versgemalen peper 200 g tilapiafilet (vis)1. Risotto bereiden volgens gebruiksaanwijzing. Witlof schoonmake... bekijk recept »

Witlofbeignets

3 struikjes witlof 100 g bloem 1 ei (M) (gesplitst (eiwit wordt niet gebruikt)) zout peper olie om te frituren1. Witlof wassen, schoonmaken en droogdeppen. Witlofblaadjes één voor één losmaken. Frituurolie verhitten tot ca. 170 °C. Bov... bekijk recept »

Witlofstamppot met feta

500 g kruimige aardappels, voorgeschild 100 ml crème fraîche 6 stronken witlof 1 bosje bosui olijfolie om in te bakken 200 g feta WitlofstamppotBreng een pan met water en een beetje zout aan de kook.Kook de aardappels in cir... bekijk recept »

Stokbrood met braadworst en witlofsla

4 braadworsten 25 g boter 4 struikjes witlof 2 eetlepels witte wijnazijn 3 eetlepels olijfolie 2 theelepels mosterd ½ eetlepel gemalen komijn (djinten) 2 kleine stokbroden 150 g piccalilly (pot)1. Braadworsten wellen en... bekijk recept »

Witlof met ham en kaas uit de oven

4 stronken witlof 600 g aardappelschijfjes (diepvries) 500 g knolselderij 16 plakjes achterham 400 g bechamelsaus 100 g geraspte oude kaas1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Snijd de onderkant van de stronken witlof en snijd het witlof ... bekijk recept »

Knapperige witlofstamppot met piccalilly

1 kg kruimige aardappelen geschild en in stukken 4 eieren 150 ml volle melk 50 g gezouten roomboter 1 laurierblaadje 400 g witlof in dunne reepjes 50 g piccalilly gemalen nootmuskaatKook de aardappelen in weinig water met zout in 15 min. gaar. Kook ... bekijk recept »

Côte de boeuf

1 côte de boeuf (ca. 1 kg, van de meesterslager*) 2 takjes rozemarijn 1 citroen 2 tl grof zeezout 10 zwarte peperkorrels 3 el olijfolie 8 stronken witlof 50 g boter 125 ml crème fraîche 2 tl mierikswortel 2 tl dijonmosterd1. ... bekijk recept »

Veldsla en witlof op Russische wijze

1 eetlepel arachideolie 4 sneetjes broden met maïs citroensap 1 eetlepel fijne mosterd 2 gekookte rode bieten 80 g gepelde noten 20 cl notenolie plukje dille 2 schoongemaakte stronkjes witlof 200 g veldsla 1 eetlepel wijnazijn op oude wijze zout en ... bekijk recept »

Witlofschuitjes

2 struikjes witlof 50 g roquefort (kaas) 1/2 bakje Hollandse garnalen (a 100 g) 1/3 zakje verse bieslook (a 25 g)1. Haal alle witlofblaadjes los van de stronk. Verbrokkel de kaas en verdeel deze over de blaadjes. Leg op de kaas e... bekijk recept »

Pagina 7 van 100