Recepten met witlof

1000 recepten met witlof

Witlof

Witlof Witlof is de familie van andijvie. Dit is een bladgroente die men in het donker teelt. De afgesneden (afgebroken) krop kan je zowel rauw als gekookt eten. Witlof wordt ook wel Brussels lof genoemd. Aan de teelt van witlof besteden onze tuinders veel aandacht. Ze zijn twee jaar bezig om je een puike, voedzame groente te leveren die je op meerdere wijzen kunt bereiden. In het eerste jaar teelt men de witlofwortelen die zodra ze volgroeid zijn worden geoogst. Vervolgens zet men de wortelen op en bedekt ze met een laag speciale aarde. In het tweede jaar kan men dan de witlofstronkjes oogsten. Vroeger was witlof erg bitter. De soorten van nu zijn milder. Probeer ook eens de roodlof en de radicchio, die paarsgekrulde struikjes heb je vast wel eens gezien. Verwijder de buitenste blaadjes, snij een schijfje van de onderkant af, snij de kegelvormige ’pit’ weg en was de lof in ruim water. Snij de lof eventueel in stukjes. De gemiddelde kooktijd is 12 minuten. + lees meer

Witlofpakketjes gevuld met grotchampignons

8 struikjes witlof 5 theelepels vloeibare bouillon tuinkruiden (flesje à 210 ml Maggi) 1 ui 2 bakjes grotchampignons (à 250 g) 100 g roomboter peper 4 eetlepels olijfolie met truffelaroma (Monini) 1 eetlepel cognac (... bekijk recept »

Witlofsalade met kip en peer

150 ml karnemelk 100 g roquefort (blauwaderkaas) 70 g pecannoten 400 g bleekselderij 450 g witlof 160 g gerookte kipfilet (stuk) 2 handperen 75 g veldsla1. Doe de karnemelk en roquefort in een hoge beker en pureer met de staaf... bekijk recept »

Gestoofde speklap met witlof-walnootstamppot

1 kg kruimige aardappelen 2 el olijfolie 400 g speklappen zonder zwoerd 3 uien 4 el honing 2 takjes tijm (bakje 20 g) 125 g crème fraîche 500 g witlof 60 g walnoten 1 snufje zout 1 snufje peper 100 ml water 1 pureestamper1. S... bekijk recept »

Witlof-aardappeltaart

5 plakjes deeg voor hartige taart 500 g aardappelen 600 g witlof 2 el olijfolie 1 ui 3 eieren 250 ml slagroom (beker) 125 g gerookt ontbijtspek (pakje)1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de vorm in met de helft van de olie ... bekijk recept »

Witlofschuitjes met appel en spek

8 mooie blaadjes witlof2 eetl hazelnoten3 eetl rozijnen1 appel50 gr gebakken spekreepjes ½ citroen1 eetl olijfolie50 gr zachte geitenkaasZwarte peper½ eetl honing bekijk recept »

Lasagne met witlof en zalm

900 g witlof 1 liter melk 1 pakje bechamelsaus (2 zakjes a 50 g) 6 eetlepels Italiaanse kruiden (diepvries, strooibusje a 50 g) 150 g groene lasagnevellen (pak a 250 g) 1 bakje gerookte zalmsnippers (200 g) 1 bolletje ... bekijk recept »

Brussels witlof met eiermimosa

2 eieren 4 struikjes witlof ½ zakje verse peterselie (a 30 g) 2 eetlepels boter nootmuskaat 1 theelepel poedersuiker1. Eieren in 8 min. hard koken. Witlof wassen, onderkant en bittere, harde kern wegsnijden. Witlof in lengte halve... bekijk recept »

Witloftaartjes met stilton

4 plakjes roomboterbladerdeeg (diepvries pak a 10 plakjes) 3 maal 2 struikjes witlof 4 eetlepels olijfolie 3 takjes tijm 2 maal 100 g stilton (kaas) 100 g gepelde walnoten 1/2 bakje mascarpone (a 250 g) 1 eetlepel custardpoede... bekijk recept »

Italiaanse witlof met rucola

3 el pijnboompitten 4 struiken witlof 3 el olijfolie 1 ui (gesnipperd) 1 teen knoflook (fijngesneden) 1 tl gedroogde rozemarijn 1 zak rucola (sla, 75 g)1. Rooster 3 el pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter go... bekijk recept »

Witlof met peer

50 g boter 2 el suiker 4 stronken witlof 2 handperen 2 tl gedroogde tijm1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Zet de ovenschaal op een vlamverdeler op de kleinste pit. Smelt de boter in de schaal. Voeg de suiker toe en laat ook smelten. 2. Snijd... bekijk recept »

Pagina 9 van 100