Recepten met uien

1000 recepten met uien

Uien

Uien De ui behoort net als prei, knoflook en bieslook tot het geslacht Allium, ofwel de uienfamilie. Sla een willekeurig kookboek op een willekeurige pagina open of zet zomaar een kookprogramma op TV aan en kijk hoe vaak dat begint met: pel en snipper een ui. Want als er één groente zich thuis voelt in uiteenlopende gerechten, dan is dat wel de ui. Hij wordt gebruikt als smaakgevend ingrediënt maar doet het zelfstandig ook uitstekend in bijvoorbeeld uiensoep en hachee. De ui staat meestal in de basis en speelt vrijwel alle uit- en thuiswedstrijden mee. In de keuken in soepen, stoofschotels, buitenlandse specialiteiten, op hamburgers en in brochettes op de barbecue. Om er maar een paar te noemen. Er zijn ook zoete witte uien, pittige rode of Italiaanse uien, kleine zilveruitjes voor de inmaak, lente-uitjes, bosuitjes en sjalotten. Je zou ze allemaal eens moeten proberen! Snij het kontje met de wortelrestanten aan de onderkant er altijd af. Verwijder de buitenste schil en snijd de ui in ringen of snippers, al naar gelang het recept dat je gekozen hebt. Maar doe dit pas vlak voordat je hem gaat gebruiken. Het vocht uit de ui kan na het snijden snel bitter gaan smaken. Zoals je vast wel eens hebt ervaren, gaan bij het pellen of snijden van uien je ogen tranen. Je voorkomt dit door de uien eerst een paar uur in de koelkast of een paar minuten in de diepvries te leggen. Een andere mogelijkheid is om uien onder water te snijden of te schillen. + lees meer

Gepofte uiensoep met kaastompoesjes en cresson

250 g grof zeezout 4  grote uien 3 takjes tijm 2 takjes oregano 1.5 takje rozemarijn 2 teentjes knoflook 8 plakjes gedroogde Franse ham 1 blaadje laurier 1 el boter 600 ml runderbouillon olijfolie Ge... bekijk recept »

Rode uien met tijm

4 rode uien 6 teentjes knoflook Verse tijm Zout en peper 100 gr boterVerwarm de oven voor op 180 graden. Pel de uien en snijd de onderkant en de bovenkant af. Snijd de uien van boven kruislings in. Snijd de knoflook in dunne plakjes en steek ze in de... bekijk recept »

Hertenbiefstuk in rodeportsaus

150 g boter 100 g suiker 2 eetlepels verse tijm (blaadjes) 12 kleine uien (gepeld en gehalveerd) 1 pot wildfond (380 ml) 4 x 2 hertenbiefstukjes (op kamertemperatuur) 4 sinaasappels (in plakken) 200 ml rode port... bekijk recept »

Salade van rode aardappelen, minimaïs, rode paprika, rode uien, koriander en tex-mexkruiden

2 rode uien 1 kg rode aardappels 2 bakjes minimaïs 1 bosje koriander 2 lange rode zoete pepers 20 g texmexkruiden 4 eetlepels olijfolie peper en zout enkele druppels tabasco1. E-mail 2. Print dit recept 3. 2 rode uien 4. 1 kg rode aardappels 5. ... bekijk recept »

Kiptajine met wortel en courgette & Tajine met gamba’s

2  uien 5 teentjes knoflook 50 ml olijfolie 4  kippenbouten 2 el kurkuma 1 el kaneel 1 el komijnzaad 1 el komijnpoeder 2  vleestomaten 300 g bospeen 1  courgette 1 bosje peterselie 1  M... bekijk recept »

Gepofte rode ui in wijnsiroop

200 g grof zeezout 4 rode uien 1 flesje rode wijn (a 250 ml) 3 eetlepels suiker 100 g blauwaderkaas (in plakjes)1. Oven voorverwarmen op 200 °C. Zeezout over bodem van ovenschaal verdelen en ongepelde uien erin zetten. In oven uien ... bekijk recept »

Courgette met ham en oude kaas

2 courgettes 4 uien 4 tenen knoflook 3 el zonnebloemolie 1/2 tl kerriepoeder 1 zakje witte saus (25 g) 1/4 l melk 1 zakje gemalen oude kaas (48 (175 g)) 2 pakjes Yorkham (naturel (a 100 g)) 171 g aardappelpuree à la m... bekijk recept »

Pennesalade met Amsterdamse uien

4 eieren ½ zak volkoren penne rigate 400 g tuinerwten (diepvries) 1 rode paprika 1 pot ui (Amsterdamse) 4 el olijfolie 1 el Zaanse mosterd 1 pak hamblokjes (duopak) 1 zak rucola1. Kook eieren in 8 min. hard. Kook p... bekijk recept »

Gekruide rozemarijn-aardappelpartjes met rode ui uit de oven

3 rode uien 3 eetlepels (olijf)olie 1 pak gekruide aardappeltjes rozemarijn (450 g) (zee)zout peper1. Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4. Uien pellen en in partjes snijden. Bakplaat invetten met 2 eetlepels olie en aardappelp... bekijk recept »

Luxe tosti met tomaten- en paddenstoelenketchup

2 rode uien 1 scheutje zonnebloemolie 5 el rode wijnazijn 800 g tomaten 1 rode peper 3 el suiker 1 steranijs 1 tl gerookte paprikapoeder 1 tl mosterdpoeder 1 el fijne mosterd 3 teentjes knoflook 1 bos bosuien 250 g kastanjechampignons 4 el sherrya... bekijk recept »

Pagina 1 van 100